Óriási változás jön a Balatonnál: itt vannak a konkrét tervek

Forrás Dávid2017. június 28. 05:30

Megunták a Balaton környékén dolgozó vendéglátósok és borászok az egy helyben toporgást és megalapították civil szervezetüket, a Balatoni Kört. Azóta készült már közösségi bor és gasztronómiai kiadvány, a munkavállalói jogok erősítésén még megy az ötletelés. A fejlődő büféken, éttermeken túl, kóstolgathatjuk lassan az egész éves strand gondolatát is.

Néhány hete foglalkoztunk bővebben a balatoni munkaerőpiaccal. Ebben többek között megírtuk, hogy bár nem elérhetetlenek már az osztrák fizetések a Balatonnál, de jellemzően nem kifejezetten magas bérért dolgoznak a tóparti vendéglátásban elhelyezkedő nyári munkavállalók.

A szektorban jellemző, hogy napi 10-12 óra munkáért, legfeljebb heti egy szabadnap mellett,

  • pincérként nettó 203 ezer forintot,
  • szakácsként 156 ezret,
  • mosogatóként pedig 94 ezret

lehet keresni havonta.

Cikkünk június elsejei megjelenésekor 300 és 500 között volt a betöltetlen álláshelyek száma a Balaton északi partján, Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének elnöke szerint. Az érdekvédelmi vezető azt is elmondta a Pénzcentrumnak, hogy nemcsak a fizetés lehet vonzóbb tőlünk nyugatabbra, hanem a munkakörülményekben is alapos lemaradásban vagyunk.

Laposa Bence balatoni borász nem minden, a cikkben közölt megállapítással értett egyet. Az alacsonynak tűnő munkabérekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balatonnál iszonyatos szezonalitással kell megküzdeniük a munkaadóknak, erre pedig nehéz olyan üzleti modellt létrehozni, amely maradéktalanul figyelembe vesz minden érdeket. 

Bizonyos büféknek mindössze negyven napig tart a szezon

- ismertette a helyzetet.

A borász alapító tagja és jelenleg elnöke a Balatoni Kör nevű civil szervezetnek. Az egyesületet 2014-ben alapította 19 vezető balatoni borász és vendéglátós, mára 35 -re bővült tagéttermeik és tagpincészeteik száma. Céljaik között a legfontosabb, hogy kezdeményezéseik által, a Balaton egész évben turistákat vonzó helyszínné váljon

Az elnök szerint nem lehet kizárólag a vállalkozókat hibáztatni a munkakörülmények miatt. Mivel általános munkaerő-piaci problémáról van szó, ezért a jogalkotó pályázati rendszerrel segíthetné, hogy a balatoni vendéglátás sok szereplője nyitva tudjon tartani a legmelegebb néhány héten túl is.

Nem lesz kicsit hideg?

Ennek a változásnak egyik feltétele, hogy mindent újra kell értelmezni, ami a tóval kapcsolatos.

Magát a strand koncepcióját is át kell gondolni, mivel az nem kizárólag egy fürdőhely, hanem egy olyan közösségi tér, ahol mindenki jól érzi magát. A vízparti helyeket mindenhol keresik az emberek, elég csak megnézni a kikötők környékét Nyugat-Európában

- vázolta az elképzelést a Pénzcentrumnak Laposa Bence.

Az elmúlt tél jól mutatta, hogy a tó befagyása esetén milyen sokan érkeznek a Balatonhoz. Ezzel kapcsolatban terveznek télre jégpályarendszert is kiépíteni. A strandok egész éves hasznosításában azért is van fantázia, mert ezeken a területeken már adott az infrastruktúra.

Nem csak a strandokkal kapcsolatban vannak konkrét elképzelések. Amennyiben sikerül erősíteni a Balaton bor- és gasztronómiai régió jellegét, az szintén vonzóvá teheti a területet évszaktól függetlenül.

2020-ig nemcsak a vízben fürödhetnek a Balatonnál

Hanem a pénzben is. A kormány ugyanis már megalapította a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, mely 365.4 milliárd forint hazai és Európai Uniós forrást fog elkölteni a Balatonnál és környékén, a térség turisztikai lehetőségeinek bővítésére. Ebből a pénzből jutni fog a vízgazdálkodás, a helyi közlekedés, de még a sármelléki reptér fejlesztésére is.

A Balatoni Körben vannak olyan kezdeményezések is, melyek rövidtávon segíthetik a Balaton fejlődését. Az egyik ilyen, a tavaly megjelent BalatonBor.

Ezzel a borral egy olyan vállalkozásba kezdtek, ami egyelőre idegen a hazai borkultúrától: nem a konkrét termelőre, borászra helyezik ugyanis a hangsúlyt, hanem a borrégióra. Ez a megközelítés egyébként nálunk nagyobb bortermelő országokban teljesen bevett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a bor annyira nem kötődik egyébként konkrét pincészethez, hogy 24 borász is elkészíti, mindenki egy kicsit másképp, de mégis hasonlóan.

A BalatonBornak van egy sajátos karaktere és íz világa, ami annak a szempontrendszernek köszönhető, melynek az összes termelő megfelel. Mindemellett a különböző pincészetek között vannak eltérések is. Balatoni borászokkal, közös gondolkodás eredményeképpen tudtunk kialakítani egy olyan bort, ami jellemző a régióra, és mégis pincészetenként egy kicsit más, tehát egyedi

- nyilatkozta az elnök-borász a Pénzcentrumnak.

A bor ára 1 300 és 1 800 forint között mozog üvegenként. A borász ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ár reálisnak tekinthető, hisz ez a belépő szint Magyarországon a minőségi borok piacán.

A BalatonBor egyébként jó fogadtatásra talált a fogyasztóknál. Tavaly nyáron elfogyott mind a 30 ezer palack, és idén már ennek a mennyiségnek a duplájával vágnak neki a szezonnak.

A régiós bor mintájára szeretnék, ha a Balaton környékén kialakítanának a szűkebb régiókra jellemző borokat is, de a konkrét kezdeményezés az adott területek termelőire hárul.

Inni már lesz mit, de mi lesz az éttermekkel?

Mivel a borászokon túl, a Balatoni Kör tagjait vendéglátósok adják, így a gasztronómiával kapcsolatban is vannak már megvalósult kezdeményezéseik. Foglalkoznak a strandételek megújításával, hisz a legtöbb vendég a kisebb büfékben fordul meg a Balaton partján és nem a menő éttermekben.

Felmerül a kérdés, hogy csökkenthetőek-e a tóparti büfék árai:

Őszinte leszek, mi másban gondolkodunk. Hiszünk benne, hogy a minőségi vendéglátást meg kell fizetni, ahhoz, hogy egész évessé válhasson egy strandbüfé működése, olyan minőségi, karakteres és egyedi ételeket kell árulnia, ami árcsökkentéssel nem oldható meg

- mondta el a szakember és hozzátette, hogy egy jövőbeni áremelkedésből lehet béreket is fejleszteni.

A helyzet egyébként már most sem rossz a Balatonnál, öt, tíz, húsz kilométerenként követik egymást az újhullámos büfék és éttermek, amelyek nemcsak felszolgálásban és ételeikben, de megjelenésükben is új irányt képviselnek.

A Balatoni Kör másik kezdeményezése a Kóstold Körbe című kiadvány, ami az egyesület tagjairól szól, és a náluk kapható ételeket illetve borokat mutatja be.

Még melózni is jobb lesz a Balatonnál?

A Balatoni Kör tagjai is érzékelhetik ugyanakkor, hogy nincs minden rendben a Balaton környéki munkaerőpiaccal. Egyfelől nemrég partnerségi viszonyt alakítottak ki a Siófoki Szakképzési Centrummal. Ennek a megállapodásnak a lényege, hogy az egyesület tagjai képzéseken keresztül segítséget nyújtanak az oktatóknak, a diákok pedig már a tanulmányaik alatt megismerkedhetnek a minőségi gasztronómiával.

A munkaerőpiaccal kapcsolatos másik elképzelés, hogy írnak egy munkaadói kódexet, ami egy ajánlást rögzítene a munkáltatók felé, hogy milyen minimum feltételekkel alkalmazzanak munkavállalókat a Balatonnál.

Loading...

Címkék:
bor, utazás, Balaton, fejlesztés, drágulás, munkaerő, jövő, minőség, balatoni kör,