Így szórták a pénzt a fesztiválozók: milliók maradtak a kártyákon

Pénzcentrum2014. július 20. 07:03

Látogatórekorddal zárult az alig egy hete véget ért Balaton Sound: a fesztivál 145 ezer szórakozni vágyót vonzott a zamárdi szabadstrand területére. A rendezvény idén is teljesen készpénzmentes volt, kizárólag előre feltöltött Festipay kártyával és PayPass-os plasztikkal lehetett fizetni. Volt, aki nem bízta a véletlenre és rögtön a maximálisan feltölthető 290 ezer forinttal indult neki szórakozni. A buli végén azonban sokan nem bajlódtak a kártyákon maradt összegekkel, több mint nyolcmilliót hagytak veszni a látogatók.

Immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre Zamárdiban július 10. és 13. között a MasterCard Balaton Sound. Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja teltházas volt, 145 ezren szórakoztak a zamárdi szabadstrand területén. A balatoni rendezvény évről-évre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy több mint egy hónappal a kezdés előtt elfogytak a bérletek, a finisben pedig már hétvégi napijegyeket is nehezen lehetett szerezni annak ellenére, hogy a szervezők az idén a fesztivál területét és a maximális látogatók számát is jelentősen növelték.

A készpénzmentes fesztivál

A zamárdi fesztiválon az elmúlt évekhez hasonlóan most is kártyás fizetési rendszer működött. Igaz, idén már új szolgáltató biztosította a MasterCard Balaton Sound készpénzmentes fizetési szolgáltatásait. Így idén és a következő két évben biztosan a Cardnet Zrt. által üzemeltett Festipay kártyákkal fizethetnek a szórakozni vágyók a legnagyobb hazai, Sziget Kft. által rendezett fesztiválokon. Az új rendszer ugyanakkor nem jelentett változást a rendezvényeken a bankkártyás fizetésben, azaz minden MasterCard PayPass-os kártyával is lehet fizetni az árusok termináljain (melyekből most több mint 400 állt a fesztiválozók rendelkezésére). Hagyományos bankkártyás vagy készpénzes fizetésre ezúttal sem volt lehetőség.

Az előre feltöltött NFC-s kártya alapú fizetés a pörgős fesztiválokon elsősorban a gyorsasága és egyszerűsége miatt előnyös. A nagy zajban egyrészt nem kell a pontos árat "fülelni", a még nagyobb tömegben pedig nem kell az apróval, visszajáróval bajlódni, ahogy a PIN-kód beütésével (elírásával, törlésével, újra beütésével) sem fogjuk feltartani a sort. Fizetéskor ugyanis megjelenik a pontos összeg a terminálon, ezután elég egy pillanatra odaérinteni a kártyát, ami az összeg levonása után a felhasználható egyenlegünket is kijelzi.

Személyes tapasztalatunk alapján a rendszer tényleg tökéletesen és gyorsan működött, a plasztik odaérintése után zöld fény jelezte a tranzakció sikerességét, majd a még felhasználható összeg is megjelent a kis terminálon. Ráadásul a Cardnet Zrt. idén lyukasztott kártyákat biztosított a fesztiválozóknak, így az nyakba akasztva mindig szem előtt volt, és még a zsebünkben vagy a tárcánkban sem kellett kotorászni utána.

Több százezres feltöltés egyetlen kártyára....

A kártyát a fesztiválon lehetett kiváltani (a 13+1 VIP feltöltőpont valamelyikén), melyet az elkölteni kívánt összeggel bármennyiszer fel tudtak tölteni a látogatók a rendezvény ideje alatt. Habár az átlagos feltöltés értéke 12 ezer forint volt, előfordult olyan eset is egyszer, amikor a maximális 290 ezer forintos összeggel vágott neki az éjszakának a fesztiválozó. Habár készpénzzel és bankkártyával is volt lehetőség feltölteni a kártyát, ez utóbbi esetén 100 forintos "kényelmi díjat" számoltak fel a szervezők. Ez azért többeket kellemetlen meglepetésként érhetett a feltöltőpontoknál annak ellenére, hogy a banki költségek részbeni fedezése miatt a szervezők ezt a gyakorlatot már évekkel ezelőtt vezették be.

....és bennragadt milliók

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kártya kiváltásakor egyébként magáért a plasztikért is fizetünk egy 500 forintos kauciós díjat, valamint idén első alkalommal a VOLT fesztiválon bevezetett
szemetes zsákot is szintén 500 forint letéti díjért kapták meg a fesztiválozók. Ez utóbbi abban az esetben jár vissza, ha a részünkre kiadott szemetes zsákot megtöltve visszük vissza a szemétleadó pontokra. Arra egyelőre nem kaptunk választ, hogy ezt hányan teljesítették a fesztiválozók között, azonban azt megtudtuk a Cardnettől, hogy elég sokan lehettek azok, akik zárásig nem váltották vissza a kártyájukat: 8,6 millió forintot hagytak összesen veszni a látogatók (átlagosan 204 forintot). Ők nemcsak a kauciót bukták el, hanem az el nem költött pénzüket is, ugyanis azt a fesztivál után már semmilyen módon nem lehet visszaváltani a kártyán maradt összegeket. Igaz, az idei Sziget fesztiválon a kártya továbbra is használható és az ottani visszaváltás esetén a kártya kaució összege is visszakapható. A jövőben a szervezők vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Sziget rendezvényei között (Gourmet Fesztivál, VOLT, Balaton Sound, Sziget) átvihetőek legyenek a megmaradt egyenlegek.

A 145 ezer látogató egyébként 42 151 darab Festipay kártyát váltott ki. Ez a szám valószínűleg annak tudható be, hogy sok pár vagy egy kisebb társaság közös plasztikot használ, valamint sokan éltek a PayPass-os fizetési lehetőséggel is. Ez utóbbinál azonban akkor érhette meglepetés a fesztiválozót, ha egymás után túl sokszor akart így fizetni, mivel a bankok többségénél maximalizálva van az egymás utáni egy érintéses fizetések száma vagy értéke. A K&H-nál például a 15 ezer forintos összértéket elérve csak egy hagyományos, PIN kódos tranzakció után lehet folytatni az érintésnélküli fizetést. Az átlagos, 1700 forintos költést tekintve azért banktól függően jó néhány PayPass-os tranzakciót lehetett végrehajtani a limitbe ütközés előtt.

52 darab ellopott vagy elveszett kártya

Miközben egy ellopott pénztárca esetén szinte semmi esély nincs arra, hogy valaha is visszaszerezzük a pénzünket, addig a regisztrált kártyákat le lehetett sms-ben tiltani, a megmaradt egyenleget pedig átvezetni egy új plasztikra. Érdekes ugyanakkor, hogy a 42 ezer kiváltott kártyának csak az 5,5 százalékát, azaz 2354 darabot regisztráltak sms-ben. Ezek közül összesen 52 darab került letiltásra. Pedig az eddigi online regisztrációnál jóval egyszerűbb és kényelmesebb sms nem is emelt díjas, ezért a fesztiválozóknak érdemes lehet a pénzük biztonsága érdekében egy üzenetet küldeni a következő fesztiválokon.

 

Címkék:
utazás, fizetés, fesztivál, sziget, balaton sound, festipay,