Változhat a budapesti taxirendelet

MTI2013. május 24. 10:34

Módosítaná a főváros az áprilisban elfogadott, de csak szeptembertől hatályos taxirendeletet: enyhülhet a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás.

A főváros honlapján pénteken közzétett előterjesztés szerint azokra, akiknek az április 18-ai kihirdetés napján volt engedélyük, 2014. január 15-ig nem vonatkoznának az autó korhatárára vonatkozó szabályok, január 16. és 2015. június 30. között pedig maximum 15 éves autóval is taxizhatnának. A rendeletben eredetileg szereplő 10 éves korhatári megkötést rájuk csak 2015. július elsejétől kellene alkalmazni.

Akiknek viszont a rendelet kihirdetésének napján nem volt érvényes taxiengedélyük, azok már csak 10 évnél fiatalabb autóval kezdhetnének taxizni.

A járművek teljesítményére, környezetvédelmi besorolására, csomagtartóméretére vonatkozó rendelkezéseket szintén csak 2015. július elsejével kellene alkalmazni azok esetében, akiknek április 18-án, a kihirdetés napján volt taxiengedélyük.

Változhat a szabadjelzők kinézete is, arra felül piros, alul pedig zöld LED-es állapotjelző is kerülhet, mert - mint az előterjesztők fogalmaznak - a szabadjelző nem minden esetben alkalmas arra, hogy a foglaltságot jelezze. Emellett a kombi járműveknél a csomagtér számításának eltérő módja miatt 390 literes minimális méretet határoznak meg az eredeti 430 liter helyett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeken kívül technikai jellegű módosításokat is tartalmaz az előterjesztés, ezek a matricákon lévő betűszínre, egyes matricák méretére, illetve a tarifatáblázatra vonatkoznak.

Az előterjesztésről várhatóan a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén döntenek.

Címkék:
utazás, taxi,