A buszmegállóban maradhatnak a mozgássérültek, kismamák

Pénzcentrum2012. augusztus 2. 09:01

Elfogadták az autóbuszos személyszállítás szolgáltatási feltételeit szabályozó, főbb pontjaiban jövő márciusban életbe lépő kormányrendeletet. A jogszabály a bérletes utasokat, a fogyatékkal élőket és a kisgyermekeseket érinti leginkább kellemetlenül - írja a Népszabadság.

A héten közzétett jogszabály hetedik paragrafusa ugyanis igencsak érdekes: előírja, hogy ha az utasok nem férnek fel a menetrend szerinti autóbuszra, kik szállhatnak fel először, és kik maradhatnak a megállóban. Az országos járatok esetében például a tömegből először az előre megváltott és a járatra érvényesített jeggyel, helyjeggyel rendelkezőket kell felengedni. Utánuk "a nagyobb távolságra" utazók kapaszkodhatnak fel a lépcsőn, majd a sorban őket a fogyatékkal élők és a csökkent mozgásképességűek követhetik. És ha még van hely, buszra szállhatnak a kisgyermekesek, majd a bérletesek.

Az országos járatoknál a sorrend kivételes esetekben változhat. Ha olyan busz áll a megállóban, amit felszereltek a fogyatékosok, mozgáskorlátozottak vagy kisgyermekesek fel- és leszállását megkönnyítő berendezéssel, ezeké az utasoké az elsőbbség. Az azonos elbírálás alá eső utasok esetében elvileg az érkezési sorrend dönt, arra azonban nincs válasz, hogy ezt a buszvezető hogyan tartathatja be.

Más szabályok lépnek majd életbe 2013 márciusában a regionális és az elővárosi buszjáratoknál. A felszállás elsőbbsége itt is az előre megváltott jeggyel rendelkezőké, de ezeken a buszokon a bérletesek "előrefuthatnak", és másodikként juthatnak fel a fedélzetre. A sor végére a fogyatékkal élők, a csökkent mozgásképességűek és a kisgyermekesek kerülnek. Az azonos elbírálás alá esőket viszont ezeknél a járatoknál is az érkezés alapján kell sorba állítani.

A helyi buszjáratoknál senki nem kivétel. A kormány rendelete szerint a gyerekkel utazók, idősek, fiatalok, bérletesek elszállításánál a szolgáltatónak kizárólag érkezésük sorrendjére kell tekintettel lennie. A mozgássérültek, kisgyermekesek felszállását segítő eszközökkel szerelt buszokon pedig éppen úgy él az elsőbbségi szabály, mint az országos járatoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: