Jövőre nem lehet már trükközni a külföldi rendszámmal

Pénzcentrum2011. november 16. 08:32

A napokban elfogadott adótörvények szerint jövőre emelkedik a gépjármű-átírási illeték, viszont jelentősen, akár ötödére is csökkenhet a regisztrációs adó mértéke. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy okafogyottá válhat a szlovák rendszám használata - írja a Napi Gazdaság.

A regisztrációs adón sokat lehet majd spórolni jövőre. Esetenként akár a mostani adó ötöde is lehet az új, vagyis mindenképp érdemes pár hónapig még a régi autóval járni. A legkisebb teljesítményű, legkorszerűbb új autónál mindössze 45 ezer forint lesz az adó 250 ezer forint helyett, ami összességében fel sem tűnik a bruttó vételárban − egy extra tartozék beszerelése is beleférhet pluszban. A módosító indoklása szerint a cél a járművásárlás élénkítése.

Ezzel együtt jelentősen szigorodik a külföldi rendszámú autók magyarországi használata is - ami az adócsökkentés miatt okafogyottá is válik. A közúti közlekedésről szóló törvény ugyanis úgy módosul, hogy ilyen autót Magyarországon élő magánszemély csak egy napig használhat − vagyis lényegében arra van ideje, hogy elguruljon és lecserélje a rendszámot.

Címkék: