Jönnek a mínuszok, a köd, az eső - így vezess ősszel

Pénzcentrum2011. október 13. 15:04

Itt az ősz, olyan megváltozott körülményekkel, melyek a közúti közlekedésben fokozzák a baleseti kockázatot. A Tolna Megyei RFK Közlekedésrendészeti és Autópálya-felügyeleti Osztály, valamint a megyei baleset-megelőzési bizottság tájékoztatása szerint leginkább az alábbiakra érdemes figyelniük az autósoknak.

Romlanak az út- és látási viszonyok, fennáll a vízen csúszás veszélye, (0 °C alatt) az útfelület lefagy, nő a fékút, csökken a menetstabilitás. Ebben az időszakban kiemelt jelentőséggel bír az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlőgumik, a fagyálló ablakmosó-folyadék ellenőrzése.

A téli gumi +7 °C alatt már ajánlott, hiszen speciális az anyaga és a bordázata, alacsony hőmérsékleten is rugalmas marad, kisebb vele a fékút, szemben a nyári gumival, mely fagypont alatt megmerevedik, annak tapadása ilyenkor kicsi.

Vezessünk az út- és látási viszonyoknak megfelelően, gyakran nem elegendő, ha a megengedett sebességhatárokat betartjuk. Különös jelentősége van továbbá a követési távolság betartásának, növelésének, illetőleg a fényszórók gyakoribb takarításának úgyszintén. A ködlámpát csak akkor használjuk, ha indokolt, de akkor feltétlenül.

A járművek körvonalai elmosódnak, nehéz felmérni a távolságot, melyet sose becsüljünk túl, a járművek sebességét pedig sose becsüljük alul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiemelt jelentősége van annak, hogy a kerékpárosok és gyalogosok a láthatósági szabályokat maradéktalanul betartsák.

Címkék: