Nem kell a Balaton a külföldieknek, Budapest lett a sláger

Pénzcentrum2011. szeptember 9. 09:41

Óriási veszteséget kellett elkönyvelniük a balatoni szállodáknak a júliusi pocsék időjárás miatt. Az év első hét hónapjában összességében mindössze 2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi év hasonló időszakához képest, az is a külföldi vendégeknek volt köszönhető.

A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül kizárólag az olasz és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, miközben Ausztriából, az Egyesült Királyságból, továbbá Lengyelországból, Oroszországból, Romániából, Franciaországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők éjszakáinak száma nőtt.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő növekedést regisztráltak a szálláshelyek: a vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 11,5 százalékkal bővült. A külföldi vendégek számának emelkedése - a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011 megfigyelt időszakában mind a külföldi, mind a belföldi vendégeknél visszaesett (összességében 6 százalékkal). A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága is kedvezőtlen képet mutatott az év első hét hónapjában. Január-júliusban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma - főként a külföldivendég-éjszakák csökkenésének következtében - 18 százalékkal romlott, a wellness-szállodákban - a kapacitásnövekedés ellenére - 7 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva. A Balatonon kívül a dél-dunántúli, az észak-alföldi, továbbá a Tisza-tavi turisztikai régióban is csökkent a vendégforgalom.

Budapesten a belföldi és a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma is nőtt, összességében 7 százalékkal. A növekedés azonban csak a tavalyi évhez képest látványos: fővárosi szállodák vendégforgalma, foglaltsága és folyó áras bevétele még 2005-ben is kedvezőbb volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: