Fontos változás jövő hétfőtől

Pénzcentrum2011. augusztus 23. 11:02

Jövő hétfőtől változik a MÁV-Start járatainak menetrendje.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint augusztus 29-től változik a vonatok menetrendje, véget ér a nyári menetrendi időszak.

Hétfőtől a személyszállító vonatok közlekedésében visszaáll a nyári menetrendet megelőző, megszokott közlekedési rend. A változások elsősorban a Balaton közlekedését érintik, hiszen - az utazási igényekhez igazodva - a nyár végén már kevesebb vonat közlekedik a népszerű üdülőhelyre.

Augusztus 29-től lép életbe a 20010/2011. évi menetrend 3. számú menetrendi módosítása, amely lehetőséget ad a személyszállító vasúttársaságnak, hogy átvezesse a menetrendjében az aktuális változásokat, amelyek összefoglalva ide kattintva érhetők el. Az éves menetrend valamint az életbe lépő módosítások az Elvira internetes menetrendi keresőben is rendelkezésre állnak.

A MÁV elengedi az IC-pótjegyek árát és vizet oszt a nagyobb állomásokon

A hőség miatt a MÁV-Start Zrt. kedden 11 és 18 óra között az InterCity vonatok esetében elengedi a pótjegyek árát, továbbá a pót- és helyjegyköteles vonatokra csak a helyjegyeket kell az utasoknak megfizetniük - közölte a vasúttársaság hétfőn az MTI-vel.

A MÁV az intézkedést a hőség függvényében meghosszabbítja, de az osztrák ÖBB vasúttársaság által üzemeltetett Railjetekre a kedvezmény nem vehető igénybe. A már előre megváltott pót- és helyjegyek esetében a komfortdíjat visszatérítik - olvasható a közleményben.

Szabó Anett, a MÁV-Start szóvivője az MTI érdeklődésére közölte, azért térítik vissza a pótjegyek árát, mert a hőségben a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban hibásodnak meg a klímaberendezések, illetve a működőek sem tudnak minden esetben megfelelő hőmérsékletet biztosítani.

A vasúttársaság közleménye szerint a MÁV a a hőség ideje alatt a nagyobb vasútállomásokon és az étkezőkocsikban is ingyen adja az ásványvizet. Az utasok Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronon lévő személyzettől kapják az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig, ami naponta összesen több mint harmincezer palack. A vonatokon az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet.

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Amennyiben a sínek deformálódását észlelik, a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Már működik a Vonatinfó

Augusztus elején mutatta be a MÁV Csoport új szolgáltatását, a Vonatinfót. A társaság szándéka szerint az új rendszer pontos, részletes és azonnali információt nyújt a közlekedő vonatokról. Jelenleg az utaspanaszok 70 százaléka arra vonatkozik, hogy a vonattal közlekedők nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

A rendszer a Google térképes szolgáltatásán alapul, és valós idejű adatokat nyújt a közlekedő járatokról. Az utasok így nyomon követhetik, hogy hol járnak éppen a vonatok, kell-e és mennyi késésre számítani, és új szempontok szerint is lehet majd keresni az adatbázisban - mondta Hackl Mónika, a vasútcég szóvivője.

A szóvivő elmondta: a rendszer a pályainformációkat és a vonatok fedélzetén levő GPS-berendezések információit gyűjti össze, így ad képet arról, hol tart a szerelvény, de azt is megmutatja, késik-e a vonat. A programba a szerelvények és az állomások is be lesznek vonva - így fejlődik az állomások utastájékoztatása is.

Hackl Mónika arról is beszámolt, hogy jelenleg csak a vasúttársaság honlapjáról érhető el a program, de év végére már az okostelefonokon is hozzáférhetőek lesznek a friss adatok.

 

Címkék: