Rendszámcsere kedvezménnyel: elengedi az adó felét az állam

Magyar Hírlap2011. május 24. 08:32

Egy reggeli tévéműsorban beszélt Rogán Antal a készülő törvényjavaslatról, amely célja a külföldi rendszámú magyar tulajdonoshoz köthető gépjárművek eltüntetése az utakról. Még a törvényhozási szünet előtt dönthet a parlament az ügyben. Amennyiben ez ténylegesen megtörténik, akkor az autósoknak szeptembertől december végéig van ideje lecserélni rendszámaikat. Ebben az időszakban viszont kedvezményesen tehetik ezt meg - írja a Magyar Hírlap.

Rogán Antal szerint 10 ezer és 30 ezer közzé tehető azoknak az autóknak a száma, amelyek külföldi rendszámmal futnak, annak ellenére, hogy a tulajdonos rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel. Ezzel megközelítőleg 10 milliárd forint esik ki az államkasszából. Az autósok szeptember és december vége között cserélhetik majd magyarra rendszámaikat, aki önként megteszi ezt, annak csak az elmaradt díjak felét kell befizetnie - mondta a képviselő.

Hazánkban a regisztrációs adó legkisebb mértéke 190 ezer forint, a legmagasabb 9,6 milliót is meghaladja. Szlovákiában például nincs ilyen adónem, így a forgalomba hozatal költségei jóval alacsonyabbak.

Akik nem cserélik le december végéig rendszámaikat és fennakadnak egy ellenőrzésen január elsejét követően, azok az elmaradt adó kétszeresét fogják befizetni - fejtette ki Rogán. A NAV fokozottan kezdte ellenőrizni a külföldi gépkocsikat, tavaly kétszázmillió forintnyi bírságot szabtak ki ilyen esetekben.

Címkék: