Nincs last minute: betelt a horvát tengerpart

Pénzcentrum/MTI2011. május 16. 16:02

A tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal több horvátországi szállodai férőhely kelt el a nyári szezonra előfoglalásban, így idén nem várhatók last minute kedvezmények - derül ki a horvát Vecernji List napilap pénteken közzétett körképéből.

A turisztikai szakemberek közül egyesek úgy vélik, újabb rekord várható idén a tengerparti idegenforgalomban, miután 20-30 százalékkal több szoba kelt el már előre. Akad olyan szálloda is az Adrián, ahol már nincs több üres szoba a főszezonra, s nemcsak a nyugat-európai vendégek, de a hazaiak száma is növekszik.

Ivan Puksar, a Kompass utazási iroda igazgatója a lapnak azt mondta: idén sokkal kevesebb kedvezmény várható, ami az ágazat bevételeinek növekedését is hozhatja. Ez a turisták számára azonban azt jelenti, hogy az elmúlt évek akciós árai után a teljes ár miatt idén 20-30 százalékkal magasabbak lehetnek a szálláshelyek díjai.

Konkrét példaként egy Hvar-szigeti hotel kínálata szerepel, ahol tavaly még 1 800 kuna (65 ezer forint) volt személyenként egy egyhetes, félpanziós ellátás ára, ami idén már 2 500 kunába (90 ezer forint) kerül.

Az egyik legjelentősebb utazásközvetítő, az adriatika.net adatait idézve a lap közölte: náluk 25 százalékkal nőtt az előfoglalások mértéke. Fennáll annak a lehetősége, hogy idén már a főszezon kezdete előtt minden hely elkel, így búcsút lehet inteni a las minute utaknak - vélekedett Kristijan Grzetic, a cég kommunikációs vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Damir Bajs turisztikai miniszter korábban beszélt arról, hogy az év elejétől ígéretesek a horvát idegenforgalom adatai, de korai lenne még az öröm. A célkitűzés az, hogy 3-4 százalékkal bővüljön idén a horvátországi turizmus, ugyanakkor számításba kell venni, hogy a mediterrán térségben a bizonytalan tunéziai, egyiptomi és görögországi helyzet is befolyásolja a turizmust, míg a hagyományosan olcsó Törökország idén drágább lett.

 

Címkék: