Kaszál a BKV a brutál benzinárakon

Nagy Bálint2011. április 7. 05:23

Növekvő utasszám a BKV-nál Idén januárban igencsak megugrott a Budapesti Közlekedési Vállalat jegyértékesítése és ennek okán bevételei is. A bevételek növekedésében nagymértékben közre játszhat, hogy a lakosság egyre inkább lemond az autózásról. Nagy kérdés azonban, hogy a 400 forint körüli üzemanyagár hatással lehet-e a jegyek illetve bérletek árára.

A 400 forint körüli benzinár idén tovább rontotta az autósok kedvét. A Magyar Ásványolaj Szövetség legutóbbi adatai szerint a 2011 januári üzemanyag-fogyasztás mintegy 21%-os csökkenést mutatott 2009 hasonló időszakához képest. Wilde György, a szövetség főtitkára szerint az év hátralévő részében az üzemanyag-fogyasztás visszaesésére továbbra is számítani kell, ami még inkább csökkenti majd a hazai autósok által megtett kilométerek számát.

Miközben az autósok közül talán egyre többen döntenek úgy, hogy inkább otthon hagyják autóikat, az utazási hajlandóság aligha csökken. Hiszen el kell jutni a munkahelyekre, a bevásárlást ugyanúgy el kell intézni, mint eddig és egyéb teendőinkhez is igénybe kell vennünk a különböző szolgáltatásokat. Mindebben egyre nagyobb szerepe lehet például a tömegközlekedésnek is.

Az egekbe szökő üzemanyagárak jótékony hatással vannak a BKV Zrt. jegyértékesítésére és így bevételeire is. Legalábbis a társaság jegyértékesítési adataiból, így az eladott jegyek darabszámából, valamint a jegyek, bérletek, illetve egyéb termékek eladásából származó bevételeiből ez olvasható ki.

Bár tavaly novemberben és decemberben az előző éves adatokhoz képest gyakorlatilag stagnált a közlekedési társaság bevétele, azonban az idei év első hónapjában már több mint fél milliárd forinttal nagyobb bevételt realizált a társaság, mint 2010 azonos időszakában.

 


Ha a felszállás-egyenértékes (vonaljegy, metró szakaszjegy=1, átszállójegy=2, gyűjtőjegy=10) jegyértékesítést vesszük górcső alá észrevehető, hogy ez esetben is megnőtt a társaság forgalma idén januárban az egy évvel ezelőtti mintához képest. Az idei év első hónapjában ugyanis csaknem egymillió jeggyel többet értékesített a társaság, mint egy évvel korábban.

Természetesen közrejátszhat az eladott mennyiség növekedésében az is, hogy a viszonteladók nem a tényleges, náluk jelentkező kereslettel arányosan, folyamatosan vásárolják a jegyeket, hanem "csomagokban", likviditásuk függvényében. Ezen túlmenően azonban az üzemanyagár jelentős növekedése is fontos tényező lehet az utasszám alakulásában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A társaság lapunknak eljuttatott közlése szerint korai lenne kijelenteni, hogy megnövekedett volna az utasforgalom a benzinár-változás miatt, de kétségtelen, hogy vannak ebbe az irányba mutató jelek. Véleményük szerint az üzemanyagárak keresletmódosító hatásánál lényegesen erőteljesebb keresletmódosító tényező például a jegyellenőrzés hatékonyságának javulása. Erről számolt be korábban Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója is. A tapasztalatok pozitívak, duplájára nőtt azok száma, akik bliccelés után hajlandóak voltak pótdíjat fizetni.

Arra a kérdésre, hogy az egekbe szökő benzinárak hatással lehetnek-e a jegyek illetve bérletek árára a társaság a Pénzcentrum.hu-nak a következőt válaszolta: "A BKV Zrt. helyi tarifáiról a Fővárosi Közgyűlés jogköre dönteni, az illetékes főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján. A közgyűlés a tarifa meghatározásakor nemcsak a BKV Zrt. ráfordításait, hanem a lakosság teherbíró képességét és a város közlekedéspolitikai érdekeit is figyelembe veszi. A BKV Zrt. a fenti feladatmegosztás alapján nem illetékes a tarifaszintet tervezni. A jövőben ez a feladatmegosztás annyiban változhat, hogy a jegy-, bérletárral kapcsolatos kérdésekben a BKK Zrt. lesz az illetékes előkészítő."

 

Mikor jön a BKV elektronikus jegye?

Cél, hogy a közeljövőben minél több járművet be lehessen kamerázni és minél több közterület-felügyelő legyen a viszonylatokon - mondta el a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az InfoRádiónak. Vitézy Dávid szerint az elektronikus jegyrendszer részletes kidolgozása még hátra van, de várhatóan már 2013-ban bevezethetik.

Címkék: