Mikor jön a BKV elektronikus jegye?

Pénzcentrum/InfoRádió2011. április 2. 13:02

Cél, hogy a közeljövőben minél több járművet be lehessen kamerázni és minél több közterület-felügyelő legyen a viszonylatokon - mondta el a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az InfoRádiónak. Vitézy Dávid szerint az elektronikus jegyrendszer részletes kidolgozása még hátra van, de várhatóan már 2013-ban bevezethetik.

A BKV-nál jelenleg a Combino villamosok képviselik a legnagyobb értéket, még sincs rajtuk kamera, mert amikor beszerezték és forgalomba állították a járműveket, nem volt meg a jogszabályi háttér. Ezt szeretnénk most bepótolni, és minden új járművet forgalomba állítani, hogy a kamerás megfigyelés biztosított legyen - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Mobility fórumon, amelyet az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities nevű szervezet rendezett a soros magyar EU-elnökséghez kapcsolódva.

Vitézy Dávid hozzátette: az, hogy a már meglévő járműveken lesz-e kamera, csak attól függ, hogy megvan-e a forrás hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy szeretnének egy olyan jelentős közterület-felügyelői jelenlétet biztosítani a járműveken, hogy bármelyik vonalon megjelenhessenek. Ezzel vissza lehetne szorítani a bliccelést, a zsebtolvajlást és a vandalizmust is.

Ahol ésszerűen lehetséges, szükségesnek tartják az aluljárók feletti szintbeli zebrák kiépítését is. Erre már van jól bevált példa: az Üllői út - Ferenc körút sarkánál, és a Blaha Lujza téren is működik, rövidesen pedig az Astoriánál is megvalósítják. Az aluljárókat éjszakára lezárják.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése kapcsán elmondta: az alapkoncepciót várhatóan április 6-án fogadja el a Fővárosi Közgyűlés, ez után kezdődhet a gyakorlati munka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapesten működik az egyik legelavultabb jegyrendszer Európában, éppen ezért már ebben a ciklusban működnie kell az újnak - hangsúlyozta Vitézy Dávid.

 

Címkék: