A nyugdíjasok ingyenes utazásánál kezdődik a spórolás?

Világgazdaság2011. január 21. 10:32

Az ingyen közlekedők regisztrációs jegyének a felülvizsgálatán dolgoznak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban - írja a Világgazdaság.

Tízmillió feletti ingyenes utazást regisztráltak azóta, hogy tavaly márciustól minden tömegközlekedési vonalon bevezették a most vizsgált jegytípust. Az eddigi adatokból becsülve csak a vasúton 7-9 millió az a szám, ahány utazásért nem kell fizetni egy évben. Az összes regisztrációs jegy 85 százalékát 65 év felettiek vették, a hat év alatti gyerekek számára az ingyenes jegyek 14 százalékát váltották meg.

A szaktárca egyetért a jegy bevezetésének eredeti céljaival, vagyis azzal, hogy legyen adatbázis minden utazásról, s ez is segítsen az állami támogatások elosztásában, de a módszer megérett a felülvizsgálatra. Az áttekintés le is zárult, a tapasztalatok alapján pedig már készítik a regisztrációs jegy további sorsáról rendelkező törvénytervezetet.

A tömegközlekedés egyike annak a négy elemnek, amelyen jelentős spórolást tervez a kormány; a tárcánál úgy fogalmaztak, az új jogszabály "valamelyest összefügg" ezzel.

 

Címkék: