Nem érkezik több turista hazánkba

Világgazdaság2011. január 11. 08:32

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap kiadott gyorsjelentéséből kiderül, hogy nagyjából változatlan volt a hazai kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma - írja a Világgazdaság.

Tavaly január-novemberben 3 191 millió határainkon túlról érkező vendég összesen 8 902 millió vendégéjszakát töltött a különböző kereskedelmi szálláshelyeken. Azonban mind a vendégek száma, mind az általuk eltöltött vendégéjszakák száma csak pár százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A tavalyi év egyik legnagyobb vesztese a Balaton régió volt. A balatoni gyógyszállók vendégforgalma, legnagyobb részben a külföldi turisták elmaradása miatt, mintegy hét százalékkal csökkent. Szerencsére a térség wellnesshoteleiben, köszönhetően a kapacitásnövekedésnek másfélszeresére növekedett a kihasználtság.

A fővárosban a visszatérő külföldi vendégeknek köszönhetően öt százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma. Pécsett is jelentős emelkedés volt megfigyelhető. Köszönhetően annak, hogy a város 2010-ben Európa kulturális fővárosa címet viselte, mind a vendégek, mind az általuk eltöltött éjszakák száma jelentősen nőtt, mindkét esetben közel 30 százalékal.

A kereskedelemi szálláshelyek teljes árbevétele mintegy négy százalékkal emelkedett, így 2010. január-novemberi időszakban összesen 219 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásból származó díjbevétel 120 milliárd forint volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: