Az olcsó szobaárak miatt szívja a fogát a hazai szállodaipar

Pénzcentrum/MTI2010. december 28. 16:58

Magyarország szállodaipara nem lesz nyertese a gazdasági fellendülésnek. Magyarországon még a legfontosabb európai versenytársaknál is szerényebb, mérsékeltebb a vendégforgalom növekedése, amivel még a tavaly regisztráltnál is alacsonyabb értékesítési átlagárak párosultak.

Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnökének véleménye szerint 2006-tal összehasonlítva az idei évet, megállapítható, hogy bár mintegy 9 százalékkal növekedett a szállodai szobák kapacitása, valamint jelentősen nőtt a magas kategóriájú, drágább szobák aránya, azonban a bruttó szobaátlagár forintban 5,6 százalékkal alacsonyabb, mint 5 évvel ezelőtt. Így a megnövekedett kapacitások ellenére is kevesebb szobaárbevételt értek el szállodák az idén, mint a válsággal terhelt tavalyi évben, és kevesebbet mint 2006-ban.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum. hu korábbi cikkében beszámolt - összehasonlítva a szállodák árait kiderül, hogy New York a legdrágább a világon, míg Budapest a 27. a nemzetközi rangsorban a hotel.info által végzett összehasonlítás alapján. Az amerikai városban idén novemberben egy szoba átlagosan 207,42 euróba (57 040 forint) került, míg a magyar fővárosban 71,67 euróba (19 710 forint).

 


Az aktuális eredmények nemzetközi összehasonlításban azt mutatják, hogy a nagyvárosok szobaárai összességében jól érzékelhetően, több mint 7%-kal emelkedtek, azonban Budapesten a 71 euró (19 710 forint) körüli szobaár 4,8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban mért novemberi adatokhoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: