Felújítják és kiállítják a nepáli király Hitlertől kapott Mercedesét

Pénzcentrum2010. szeptember 17. 14:02

Két évvel a trónfosztást követően Nepál kulturális minisztere arról számolt be, hogy felújítják és kiállítják azt az 1939-es Mercedes-Benz automobilt, melyet Adolf Hitlertől ajándékozott a II. világháború idején a nepáli királynak.

Az autót még Tribhuvan nepáli király kapta a náci vezértől, aki a két évvel ezelőtt a trónról letaszított Gyanendra király nagyapja volt. Az autót az elmúlt öt évben a múzeummá átalakított királyi palota egyik garázsában tárolták, a hírek szerint sérült a motorháztető, de az ajtók és az ülések is felújításra szorulnak.

A miniszter arról számolt be, hogy az automobil mellett az egykori királyi hintót is felújítják és kiállítják a múzeumban. A tervek szerint - amennyiben sikerül teljesen helyreállítani őket - a látogatók számára is kipróbálható lenne a két jármű. A miniszter úgy véli, hogy ez a lépés népszerű lenne a múzeumlátogatók körében, ráadásul segítenének az embereknek lezárni a régi rendszert.

A 2007. december 28-án tartott, történelmi szavazás eredményeként, a parlament a királyság eltörlése mellett foglalt állást, majd a választásokon nyertes maoisták 2008. május 28-án eltörölték a 240 éve fennálló monarchiát és Nepált demokratikus köztársasággá nyilvánították. Az országban még jelenleg is zajlik a politikai átalakulás.

Címkék: