Rendhagyó idegenvezetés: nyilvános vécék turista szemmel

Pénzcentrum2010. szeptember 6. 16:02

Berlin még azok még a rendszeresen visszatérők számára is tartogat meglepetéseket, amiről egy helyi idegenvezető is igyekszik gondoskodni: rendhagyó túrája során a helyi nyilvános vécéken vezeti végig turistáit.

Anna Haase idegenvezető agyából pattant ki az ötlet, hogy a szokásos turistaútvonalak helyett valami egészen mást mutat vendégeinek: a leghíresebb vécékhez viszi el őket.

Eközben a város különböző pontjaira kalauzolja őket, ahol a legrégebbi és legprimitívebb vécétől, a legújabb és legmodernebb darabig, mindegyik történetét elmeséli.

Az ötlet 2005-ben, a nemzetközi idegenvezetők napján született, melynek témája a "nyugalom szigete" volt. Hasse kollegái közül a legtöbben parkokba, templomokba vitték vendégeiket a téma keretében, Haase azonban meg akart dönteni egy korábbi tabut, és mesélni a külföldi vendégeknek Berlin higiéniai és vécékultúrájáról - közölte az ötletgazda a Reutersnek.


Az útvonal során érintik az egyik legrégebbi vécéblokkot, amely a 19. században épült, de a Potsdam-téren található császári fürdőszobába is bekukkanthatnak a turisták, az út pedig egy japán étteremben végződik, ahol az automata vécé hozzávetőleg annyiba kerül, mint egy kisebb autó - állítja Haase. Az akció egyben azt a célt is szolgálja, hogy felhívja a városvezetőség figyelmét a rendkívül kevés nyilvános vécére Berlin utcáin.

Címkék: