Újabb fapados húzás: ez azért már túlzás!

Pénzcentrum2010. augusztus 23. 16:02

Az EasyJet legújabb költségcsökkentő húzása kiverte a biztosítékot néhány szervezetnél: ma már a mozgássérültek sem vihetik magukkal a fedélzetre kerekes széküket, ami sok esetben lehetetlenné teszi utazásukat.

A légitársaság gépeire tilos felvinni azokat a kerekes székeket, melyek akkumulátor nélkül több, mint 60 kilót nyomnak, ami tulajdonképpen minden elektromos tolószékre igaz, mivel legtöbbjük 100 kilónál is nehezebb akksival - állítja egy, a mozgássérültek jogaival foglalkozó szervezet.

Az EasyJet indoklásul hozzáfűzte: mivel a gépei csak kis távolságokra repülnek, és kis csomagtérrel rendelkeznek, így nincs meg a szükséges berendezés ahhoz, hogy ilyen súlyos tárgyakat beemeljenek a repülőkbe.

A közleményük szerint évente közel negyedmillió mozgáskorlátozott utast szállítanak, akiknek kerekes székei szétszedhetők, és 60 kilónál könnyebbek. Ugyanakkor alkalmazottaik egészségére is ügyelniük kell, akik ezeket a súlyos tárgyakat ki- és bepakolják a gépekbe.

Valójában tehát a 60 kilónál nehezebb székek is szállíthatók, ha szétszedhetők. A betegek azonban ezzel sem elégedettek, mondván, nem szívesen engedik nem szakavatott rakodó embereknek, hogy mozgásukat lehetővé tevő eszközeiket szétszedjék. Nem egy esetben fordult ugyanis már elő, hogy székük meg sem érkezett az adott repülőtérre - mint ahogy egyéb csomagoknál is előfordul időnként, hogy eltűnik - , de maga az utazás is rendkívül bonyolult tud lenni kerekes szék nélkül, hiszen például vécére másképp nem tudnak eljutni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Más légitársaságoknál súlykorlátozás nélkül szállíthatók ezek az egészségügyi berendezések, bár a Ryanairnél méretbeli korlátozást alkalmaznak.

Címkék: