Bajban a csehek! Megbénulhat a Skoda-gyártás

Pénzcentrum2010. augusztus 10. 10:02

Az országban pusztító árvizek miatt átmenetileg megbénulhat a Skoda Auto autógyár termelése, mivel az egyik fontos autóalkatrész-gyártó cég üzeme a mai napig víz alatt áll Chrastava városában.

Petr Papánek, a Grupo Antolin Bohemia igazgatója szerint biztosan veszélyeztetik az autógyárak üzemelését, ugyanis a céget teljesen tönkretette az ár. A vállalatvezető elmondta, hogy a Skoda mellett, a Volkswagennek, a BMW-nek és az Audinak is szállítanak alkatrészeket. A Skoda tegnap reggel válságstábot állított fel, bár a nap folyamán még zökkenőmentes volt a termelés.

Jaroslav Povsík, a cég szakszervezeti vezetője szerint pénteken akár már le is állhat a munka. A másik chrastavai autóalkatrész-gyártó, a Benteler ugyan nem került víz alá, viszont a gyárhoz vezető utak járhatatlanok, ezért hétfőn az alkalmazottak több mint egyharmada nem vette fel a munkát. A libereci Denso autóklíma-gyártó is fennakadásokkal küzd, mivel munkatársainak jelentős része az árvíz sújtotta területekről jár be.

A cseh földművelési minisztérium hétfői gyorsbecslése szerint csak az észak-csehországi régióban összesen 50 millió korona (570 millió forint) kár keletkezett. A cseh kormány fontolóra vette egy rendkívüli adó kivetését az árvízi helyreállítás finanszírozására. További lehetőség, hogy 100 koronával csökkentik az adóalapból leszámítható, összesen 2070 koronás adókedvezményeket.

Címkék: