Kongatják a vészharangot az autókereskedők

Pénzcentrum2010. május 25. 10:02

Kormányzati segítségre várnak a magyarországi gépjármű-kereskedők. Mint mondják, állami beavatkozás nélkül tízezer munkahely kerülhet veszélybe. A regisztrációs adó felső határának leszállítását és a feketekereskedelem visszaszorítását szeretnék elérni.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) is egyetért abban, hogy minél gyorsabb kormányzati beavatkozásra van szükség a személyautó-értékesítési piacon, ennek hiányában ugyanis idén mintegy 10 ezer állás kerülhet veszélybe - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Gablini Gábor a Gémosz elnöke.

Az érdekvédelmi tömörülések a halasztott áfafizetés szabályainak újragondolását kérik a kormánytól, mivel ez a lehetőség csaló vállalkozásoknak ad teret autók adófizetés nélküli importjára. Emellett az ügyeskedők, feketén működő szervizek kiszűrése érdekében az alkatrészek eredetét is szabályozni kellene - vélik az Gémosznál.

A nagy értékű autók külföldi forgalomba helyezését elkerülendő a regisztrációs adó jelenleg hárommillió forint feletti felső határát pedig 1,2 millió forintra szállítanák le a hazai autókereskedők. Ezzel a lépéssel akár 10%-ot is meghaladó mértékkel lehetne csökkenteni egy-egy nagy értékű kocsi regisztrációs adóval növelt bruttó árát, így a hazai kereskedők versenyképesebbek lehetnének az európai piacon.

Címkék: