Kevesebb autót adtak el Európában

Pénzcentrum2010. május 17. 11:32

Áprilisban ismét csökkentek az újautó értékesítések Európában, ami annak tudható be, hogy a bázisidőszakban az értékesítések zuhanását visszafogták a több országban bevezetett állami támogatások. A múlt hónapban 7.4%-kal estek vissza Európában az eladások az előző év azonos időszakához viszonyítva. A magyar piacon az elmúlt hónapokhoz képest mérséklődik a visszaesés üteme, áprilisban ugyanis 45%-kal csökkentek az értékesítések.


Áprilisban 1.13 millió darab újautót regisztráltak Európában, ami több mint 7%-os esést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elmúlt hónapokban tapasztalt emelkedések után az ismételt csökkenés annak az eredménye, hogy a bázisidőszakban az Európa-szerte bevezetett állami támogatású autócsere programok visszafogták az eladások zuhanását. (Azonban így is 2009 áprilisában még 27%-os volt a visszaesés év/év alapon az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint.) Az év első négy hónapjában 4.8%-kal növekedtek az értékesítések a 2009. január-áprilisi időszakhoz viszonyítva.


Az elmúlt hónapban továbbra is Németország számított az EU legnagyobb piacának annak ellenére, hogy a teljes piacnál jóval nagyobb mértékű csökkenést lehetett tapasztalni az autópiacán. Az autóértékesítések több mint 30%-kal zuhantak Németországban, ehhez képest Olaszországban 16%-os volt a visszaesés mértéke. A legnagyobb visszaesés Bulgáriában mutatkozott, ahol a felére zuhantak az eladások. A francia, a brit, a belga és a spanyol autópiac azonban bővülni tudott az elmúlt hónapban, Spanyolországban például 39%-kal adtak el több újautót áprilisban, mint 2009 áprilisában. A dinamikus növekedés azonban elsősorban a bázisidőszak gyengeségének volt köszönhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A magyar piacon 45%-kal esett az újautók regisztrációja, ami azt jelzi, hogy a visszaesés némileg lassul az elmúlt egy évhez képest, bár az eladott újautók száma továbbra is csak a töredéke a válság előtti szinteknek.

Címkék: