Hamarosan zavartalanul lehet mobilozni az uniós felségvizekről is

Pénzcentrum2010. március 19. 16:58

Az Európai Bizottság új szabályokat fogadott el, amelyek az Unió felségvizein, a földi mobiltávközlési hálózatok vételi körzetén kívül hajózó utasok és személyzet számára megkönnyítik a telefonbeszélgetést és a szöveges üzenetek küldését és fogadását.

Az új szabályok összehangolják a fedélzeti kommunikációs szolgáltatások műszaki és jogi feltételeit, és megteremtik számos innovatív alkalmazás, például a fedélzeten tárolt konténerek távfelügyeletének alapjait. A szabályok nyomán kibontakozó üzleti lehetőségek és jogbiztonság révén a szolgáltatók ösztönzést nyernek a határfüggetlen tengeri mobiltávközlési szolgáltatások biztosítására.

Az EU digitális politikáért felelős biztosa, Neelie Kroes így nyilatkozott: "A Bizottság most elfogadott rendelkezéseinek köszönhetően az Európa felségvizein utazó vagy dolgozó több millió ember ezentúl gond nélkül, zökkenőmentesen használhatja mobilkészülékét."

Az európai vizeken közlekedő tengerjáró hajók, teherhajók és kompok fedélzetén a mobiltelefonok használatához szükséges hálózati lefedettséget mind ez ideig 27 különböző nemzeti szabályozás szerint nyújtották a szolgáltatók, ennek a felszabdaltságnak most remélhetőleg vége lesz. Az új szabályok jogbiztonságot teremtenek azoknak a távközlési szolgáltatóknak, akik tengeri mobilszolgáltatásokat szeretnének kínálni ügyfeleiknek.

A fedélzeti mobiltávközlési szolgáltatások kis (pikocellás) bázisállomások segítségével vehetők igénybe, amelyek műholdon keresztül hoznak létre kapcsolatot a hajó utasainak mobilkészülékei és a földi mobilhálózat eszközei között. A fedélzeti szolgáltatások szabványos mobilkészülékkel elérhető távközlési hálózatokon keresztül teremtik meg a kapcsolattartás feltételeit.

Egy nemrégiben elfogadott bizottsági határozat garantálja, hogy a 900 MHz-es és/vagy az 1800 MHz-es GSM-frekvenciasáv összehangolt műszaki és működési feltételek mellett álljon rendelkezésre a fedélzeti kommunikációs szolgáltatások céljaira. A határozat egyben arról is gondoskodik, hogy a fedélzeti mobilszolgáltatások ne okozzanak zavart a földi mobilszolgáltatásokban, és a part mentén élő mobiltelefon-használóknak ne kelljen attól tartaniuk, hogy hívásuk akaratukon kívül fedélzeti rendszereken keresztül bonyolódik majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Bizottság emellett ajánlást fogadott el, melyben engedélyeztetési rendszereik liberalizálására kéri fel az EU tagállamait annak érdekében, hogy egy adott tagállamban engedéllyel rendelkező fedélzeti mobilszolgáltató a többi uniós tagállam felségvizein is bárminemű külön engedély nélkül tudjon szolgáltatásokat nyújtani.

Az előző két intézkedés megteremti annak feltételeit, hogy a tengereken hajózó utasok és személyzet saját mobilkészülékén keresztül, könnyebben tudja tartani a kapcsolatot a családdal vagy a barátokkal. A folyamatos tengeri mobil-összeköttetés ezen túlmenően a szállított áruk valós idejű felügyeletére is módot nyújt: a szállítókonténerekben elhelyezett távérzékelők segítségével ugyanis bármikor ellenőrizhető például a hőmérséklet és a páratartalom, s ezáltal a hajón tárolt áruk minősége.

Az uniós tagállamoknak 12 hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a szóban forgó rádiófrekvenciasávokban teret adjanak a fedélzeti mobiltávközlési szolgáltatásoknak és nemzeti jogukat az uniós határozat rendelkezéseihez igazítsák. A tagállamoknak a fogyasztók megfelelő tájékoztatásáról is gondoskodniuk kell, hogy mindenki megismerje a fedélzeti mobiltávközlési szolgáltatások igénybevételének feltételeit - közölte a Rapid.

Címkék: