Roncsautó-láz Romániában

Pénzcentrum2010. március 11. 09:47

Két hét alatt mind egy szálig elfogyott a romániai roncsprémiumprogram keretében bevezetett ötvenezer magánszemélyeknek szánt értékjegy. A papírok most a spekulánsok kezeiben bukkannak fel újra

Február 18-ától bárki korlátlan számú öreg autót adhatott le az erre a célra kijelölt 240 roncstelep egyikén, amelyekért gépkocsinként 3800 lejes (247 ezer forintos), november végéig felhasználható értékutalványt kapott. Egy új autó vásárlásakor legfeljebb három kupon váltható be, ám amivel a voucherek nem névre szólnak, gond nélkül továbbadhatók. Mivel így az is pénzzé teheti koros autóját, aki nem feltétlenül akar új autót vásárolni, az emberek szó szerint megrohamozták a bontókat, hogy pénzzé tegyék roncsaikat - írta a Napi Gazdaság.

A jegyek többsége spekulánsok kezei között bukkan fel. A Porsche Romania által működtetett rabla-2010.ro honlapon az utalványokat 800-1900 lejes áron kínálják eladásra. A spekulánsok felvásárolják a vouchereket, abban a reményben, hogy később 2500 lejért adhatják tovább azoknak az autósoknak, akik a 7500 lejért megvett három jegyet 11,4 ezres értéken számíttathatják be új autójuk megvételekor.

Mostanáig ugyanakkor a legfrissebb minisztériumi adatok szerint országszerte mindössze 1828 új autót adtak el a támogatás igénybevételével. A programban a cégek is részt vehetnek, ám eddig csak tíz vállalat jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel. A vállalkozásoknak tízezer értékutalványt szántak az alapból. A kormány a program segítségével minél több környezetszennyező autót akar eltüntetni a forgalomból, amit Gheorghe Popescu, a környezetvédelmi alap vezetője szerint el is érnek.

A jövő hét folyamán megszülethet az a kormányhatározat, mely újabb 50 ezer értékjegy kibocsátását teszi lehetővé. A spekuláció visszaszorítása érdekében ugyanakkor az új kuponok érvényessége a jelenlegi 9 hónap helyett 90 napra. A cégnek szánt 10 ezer kuponnal együtt 110 ezer voucher beváltása összesen közel 100 millió eurójába kerülhet a román kormánynak, ha mindegyiket fel is használják, a jelenlegi modell szerint így a spekulánsok 15-20 millió euró haszonra tesznek szert.

Címkék:
roncsautó,