Csokihajtású versenyautó - nem álom, van ilyen!

Pénzcentrum2010. március 10. 18:02

Csokoládé és olajipari maradványanyagok hajtják a világ legzöldebb versenyautóját, melyben zöldségekből készült alkatrészek is találhatóak. A Formula-3-as autó csúcssebessége 216 km/h, és alig 2,5 másodperc alatt százon van. Az autót most mutatták be az MIT bostoni energiakonferenciáján.

A Warwick-i egyetem kutatói által összerakott környezetbarát, újrafelhasznált alkatrészekből gyártott autó tele van meglepetésekkel. Az autó nagy része ipari hulladékból és feleslegekből áll, olyasmikből, amik leginkább egy szemétdombon végezték volna. A kormányában található répa, a karosszériában krumpliból kivont keményítő, de a fejlődés nem áll meg: az építői pedig most dolgoznak a kesudióból készített fékbetéteken.


A Lola névre keresztelt versenyautó kétliteres BMW motorját dízelmeghajtásúvá alakították át, így képes a csokoládégyárak hulladékanyagaiból és olajmaradékokból készített üzemanyaggal haladni. A jármű egyik teljesen egyedi különlegessége még az a konverter, mely a keletkezett ózont változtatja vissza oxigénné.

A Formula-3-as autót kilenc hónap alatt állították össze az egyetem önkéntesei és összesen mintegy 40 millió forintba került - írta a Reuters.

Címkék:
csokoládégyár,