Megoldás a kátyú-problémára: a németek eladják őket!

Pénzcentrum2010. március 5. 13:02

A kátyú nem csak hazánkban okoz komoly problémát az autósoknak, de a tőlünk nyugatra lévő országokban, így Németországban is, ahol az idei kemény téli zimankó még az ottani kikezdhetetlen utakat is tönkretette. Egy türingiai település azonban egyedi megoldást talált a költséges problémára: szponzoráltatja a lyukakat.

A téli hó Európa nagy részén már elolvadt, amit azonban maga után hagyott, nem mindenhol okoz örömet. Berlinben például most kerültek elő a szilveszterkor eldobált tűzijátékok maradványai, melyek néhol hegyeket alkotnak összesöprés után, de rengeteg kutyapiszok is hátramaradt olvadás után a járdákon.

Ami azonban ezeknél sokkal bosszantóbb, és költségesebb is, az a rengeteg újonnan keletkezett kátyú. A TÜV Rheinland német biztonság felügyeleti szerv becslései szerint országszerte az utak 30-40 százaléka komoly károkat szenvedett az idei tél során - írja a Spiegel magazin.

Sajnos számos önkormányzatnak nem is maradt pénze, hogy az egész télen át tartó közút karbantartás, sózás, takarítás után ezeket a kátyúkat is betömje. A keletn-német Türingia tartományban található Niederzimmern település vezetője azonban egyedi ötlettel állt elő: szponzorokat keres az utakon található lyukak betöméséhez, akik 50 eurós hozzájárulás fejében saját nevükkel ellátott "ex-kátyúhoz" jutnak, méghozzá dísztáblával ellátva.

Niederzimmern polgármestere egy német rádiónak adott interjújában elmondta, az érdeklődés számottevő, és örül, hogy az emberek igyekeznek a közösség érdekében is jót tenni.

Címkék: