Több mint 200 új buszt vesznek idén a Volánok

Pénzcentrum2010. február 26. 11:02

Növekvő futásteljesítmény mellett kétszázalékos utasszámcsökkenést várnak a Volán-társaságok 2010-re. A 24 társaság a hatékonyabb együttműködésnek és a cégeken belüli hatékonyságjavításnak köszönhetően szerény mértékű adózás előtti eredményt vár az idei üzleti évre.

A huszonnégy Volán-társaság tájékoztatta a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot (NVT) a 2010-es üzleti terveiről. A társaságok fő célkitűzései idénre a működőképesség fenntartása és a likviditás biztosítása mellett a piaci pozíciók megerősítése a közszolgáltatási szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítése mellett - számolt be az NVT.

A Volánoknál idén is nagymértékű tervezési bizonytalanságot okoz a gazdasági válság, valamint a jegy- és bérletár emelés által befolyásoltan az utazási kereslet alakulása, továbbá a gázolaj árának ingadozása. A körülmények miatt a Volán-társaságok szerény mértékű adózás előtti eredménnyel számolnak 2010. évi üzleti terveikben.

A tömegközlekedési cégek úgy számolnak, hogy a konzorciumi együttműködés eredményeképpen 1-1,2 milliárdos megtakarítást tervezhető, míg a cégenkénti hatékonysági programok hozamaként 2,8-3 milliárdos megtakarítás érhető el.

A társaságcsoport árbevételének 70%-át kitevő menetrendszerinti helyközi forgalom futásteljesítménye 1,4%-kal növekedik, jelentős részben a vasúti szárnyvonalak átvétele miatt. A 2009-ben bekövetkezett jelentős utasszámcsökkenés után átlagosan további 2%-os csökkenéssel számolnak a tervek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A cégcsoport társaságai 2010-ben összesen 283 busz beszerzését tervezik, ezeknek közel egyötöde használt jármű lesz.

Címkék: