812 milliárdot bukott a Renault 2009-ben!

Pénzcentrum2010. február 11. 12:32

Meglehetősen rosszul muzsikált a Renault a 2009-es évben: mintegy 3 milliárd eurós (812 milliárd forint) veszteséget könyvelhetett el, ezen belül 1,6 milliárdot különféle részvénybefektetésein.

A Renault eredményeinek közzétételére egy nappal francia riválisának, a PSA Peugeot Citroen - történelmének eddigi legnagyobb - 1,16 milliárd eurós nettó veszteségének bejelentése után került sor. Mindkét cég hozzátette azonban, hogy az év második felében jelentős javulást észleltek az eladások terén - írja a Financial Times.

Persze a kilátásokat illetően egyikük sem nevezhető optimistának: 2010-re további 10 százalékos keresletcsökkenést prognosztizálnak az európai autópiacon.

A Renault 3,068 milliárd eurós vesztesége minden korábbi előrejelzést felülmúlt. Ezen belül 1,561 milliárd eurónyi veszteséget társvállalatai - a Nissan, az AB Volvo és a szintén bajban lévő orosz autógyár, az Avtovaz - "termeltek ki" a francia cég számára.

A két francia autógyár jórészt a tavalyi 6 milliárd eurós állami mentőcsomagnak köszönhetően maradt életben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Renault az eredmények keddi közzétételekor azt is elmondta, hogy a krízis utáni időszakban is folytatni akarják a megkezdett értékesítési offenzívát Európában, valamint jövőre piacra akarják dobni a zéró szén-dioxid kibocsátású autójukat, és erősíteni piaci jelenlétüket a feltörekvő piacokon.

Címkék: