8300 embertől válik meg a GM Európa szerte!

Pénzcentrum2010. február 9. 16:02

A General Motors mai bejelentése szerint a következő öt évben 11 milliárd eurót terveznek az európai Opel/Vauxhall részlegbe fektetni, az ehhez szükséges pénzt azonban 8300 munkavállaló bérén próbálják megspórolni. Ezzel 2012-re lehet először profitábilis a vállalkozás.

Az amerikai autógyár azt is bejelentette, hogy formálisan is benyújtotta kérelmét a német kormánynak a 2,7 milliárd eurós kormányzati hitelből való részesülésért. De nem csak Németországtól, hanem az összes ország kormányától segítséget vár a cég, ahol gyárai vannak, így Nagy-Britanniától, Ausztriától, Spanyolországtól, de Lengyelországtól és Magyarországtól is.

Az Opel szakszervezetei több dolgot is kifogásoltak a GM tervei közül, köztük az Antwerpen-i gyár bezárását is - írja a Financial Times.

Az auditorok szerint az üzleti terv pénzügyileg alátámasztott, és sikerekkel kecsegetető. Az elbocsátásra váró 8300 európai munkavállaló közül 7 ezret a gyártósorok mellől, 1300-at pedig az adminisztrációról küldenek el.

Nick Reilly, az Opel/Vauxhall vezérigazgatója szerint az Opel likviditása jelenleg elegendő a gyártás zavartalan folytatásához, sőt a tervek szerint ha kellő állami támogatást kapnak, 1 milliárd eurót környezetbarát motorok fejlesztésére költenek, hogy Európa vezető nagyhatalmai legyenek ebben a szegmensben.

Címkék: