Bármikor drágulhat az e-matrica: vedd meg még januárban!

Pénzcentrum2010. január 21. 05:43

A jelenleg, vagyis még idén januárban is érvényben lévő autópálya-díjak 2005 óta változatlanok, utoljára akkor emeltek ugyanis átlagosan öt százalékkal a matricák árán. Tavaly nyáron ráadásul húszról huszonöt százalékra emelték az áfát, melynek hatását nem érvényesítették év közben, így elég valószínűtlen, hogy idén is elmaradjon a drágulás. Érdemes lehet még januárban megvenni az éves matricát!

A közlekedési tárca tavaly év végi javaslata alapján - amit akkor nem sikerült megszavazni - átlagosan 8,6 százalékkal emelnék februártól az úthasználati díjakat, amihez hozzá jönne még a nyáron elmaradt öt százalékos áfaemelés .

A Népszabadság akkori értesülései szerint az emelés nem egyformán érintené az autósokat, ugyanis járműkategóriánként, és a matrica érvényességi ideje szerint is különböző mértékű emelést terveznek.

A szaktárca javaslata szerint a négynapos e-matrica drágulna a leginkább, míg a kamionosokra kiszabott tarifát nem emelnék meg jelentősen.

Mivel az éves autópálya-matrica a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig (vagyis összesen 13 hónapra) érvényes, aki rendelkezik 2009-es éves matricával, januárban még nem kell újat vásárolnia. Érdemes lehet azonban még hónap végéig megvenni a 2010-es matricát, ha a most érvényben lévő árral szeretnénk fizetéskor találkozni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megfontolandó azonban a négynapos matricát vásárlók számára is az éves matrica használatára való áttérés, hiszen aki egy évben legalább 25 alkalommal használ ilyen matricát (15 százalékos díjemelést feltételezve ebben a kategóriában), annak már kifizetődőbb lehet a most még 37 200 forintba kerülő éves vignettát választani.

A legnépszerűbb tavaly egyébként a négynapos autópálya-matrica volt, amelyből egy százalékkal többet adtak el, mint 2008-ban- Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési mutatói alapján. A második legtöbbet a teherautókra és buszokra érvényes egynapos matricákból adtak el, míg az eladási listán harmadik az éves vignetta állt.

Címkék: