300 ezerrel száll be az állam - Roncsautó-prémium orosz módra

Pénzcentrum2010. január 15. 09:17

Megkésve követi az orosz kormány a nyugat-európai országok példáját és roncsautóprogramot indít. Nem csak a késlekedés, de a megvalósítás is egyedire sikeredett, korlátozták a programban elérhető típusokat, és nem minden kereskedés vesz részt az akcióban.


50 ezer rubellel - valamivel több, mint 300 ezer forinttal - száll be az állam az új autó árába, amennyiben valaki a vásárlással egyidejűleg lead egy olyan 1999-es évjáratú vagy régebbi használt autót, ami már legalább egy éve a tulajdonában áll - írja a Napi Gazdaság.

Az orosz ipari miniszter Viktor Hrisztyenko bejelentése szerint az állam 10 milliárd rubeles keretet (nagyjából 62 milliárd forint) szán az akcióra. A programban mintegy 60-65 hazai modell vesz részt, és csak a kijelölt kereskedéseknél lehet ilyen kedvező kondíciókkal új autókhoz jutni.

A kereskedéseknek gondoskodniuk kell, hogy az átvett roncsok napokon belül a bontókba kerüljenek. A szállítást kocsinként 3000 rubellel támogatja az állam, és a bontóknak is jut az állami apanázs.

Az ipari miniszter úgy számol, hogy a programra meghirdetett állami keret teljes egészében ki fog merülni, és a dotációnak köszönhetően 200 ezer új autó talál gazdára Oroszország-szerte. A kormány reméli, hogy a prémium segítségével kicsit magához tud majd térni az orosz autógyártás, és a lakosságot sikerül átcsábítani az import modellek szalonjaiból a hazai márkák autókereskedéseibe.

Címkék:
roncsautó,