Elképesztő! Gyorshajtásért kapta az 54 milliós bírságot a ferraris

Pénzcentrum2010. január 8. 11:02

Rossz napja volt egy svájci multimilliomosnak csütörtökön, 54 millió forintnyi svájci frankra büntették csak azért, mert gyorsan hajtott. Ha a magyarországi utakon autózott volna, fillérekből megúszhatta volna a kalandot.

Új rekord született a svájci közlekedési bírságok történetében. A Szent Gallen-i bíróság 299.000 ezer svájci frankos - több mint 54 millió forintos - bíráságot szabott ki egy multimilliomos gyorshajtóra - írja a Reuters.

A rekordbüntetést kiérdemlő sofőr bűne, hogy 100 km/h-s tempóban hajtott át egy falun tűzpiros Ferrari Testarossa típusú sportkocsijával, később pedig országúton is bemérték 137km/h-val. Nem ez az egyetlen luxusautó áll a száguldozó sofőr tulajdonában. A híradások szerint a 23,3 millió frankos - 4 milliárd forintot meghaladó - összvagyonnal rendelkező szabálysértő villájának garázsában további öt luxuskocsi parkol.


A korábbi országos közlekedési bírság rekordot, 111 ezer svájci frankot egy Porschéval állították fel Zürich utcáin még 2008-ban. A mostani bírságra jellemző, hogy a büntetési tétel a Ferrari értékének többszöröse. 10-12 millió forintért ugyanis már bőven válogathatunk a 80-as illetve 90-es években gyártott eladó Testarossák között az interneten.

Mivel Magyarországon nem függ a büntetési tétel mértéke a gyorshajtó vagyoni illetve jövedelmi helyzetétől, ezért a lebukott sofőr jobban járt volna, ha nálunk szegi meg a közlekedési szabályokat. Lakott területen - 50-es megengedett legnagyobb sebesség mellett - csupán 90 ezer forint bírság jár a 100 km/h-s tempóért, országúton pedig 60 ezer forintból megúszható 137 km/h-s kaland.

Címkék: