Kiderült a titok: kiket és hogyan ellenőriznek az USA repterein

Pénzcentrum2009. december 9. 15:02

Az Egyesült Államokban a szeptember 11-i terrortámadások óta különösen alapos vizsgálatnak vetik alá az utasokat, melynek részletei természetesen titkosak. Voltak, véletlenül ugyanis felkerültek a világhálóra.

Az USA közlekedésbiztonságért, és határellenőrzésekért felelős hatósága, a Transportation Security Administration (TSA) napvilágot látott titkos dokumentumából olyanok derülnek ki, hogy mely személyeket menthetnek fel az ellenőrzések alól, vagy hogy csúcsidőben milyen enyhítések alkalmazhatók.

A TSA az eset után azt nyilatkozta, hogy nem jelentett biztonsági problémát az okirat nyilvánosságra kerülése, mivel az abban található adatok már idejétmúltak, azonban az ügyet komolyan vették - írja a BBC.

A dokumentumban azt is leírták, hogy mely személyeket kell fokozott ellenőrzés alá vetni - többek között kubai, iráni, észak-koreai, szíriai és szomáliai útlevéllel utazókat - ,és hogy a tolószékeket, művégtagokat, orvosi eszközöket bizonyos esetekben nem kell bomba miatt átvilágítani.

Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) az esetet mégis megdöbbentőnek tartja, mondván, a terroristák számára az ilyen információk különösen értékesek, mellyel kijátszhatják a biztonsági rendszereket.

Címkék: