A mi villanyautónk! Érkezik az elektromos Suzuki Swift! Árak!

Pénzcentrum2009. november 18. 08:32

A napelemről táplálkozó gyorstöltővel tankolható magyar villanyautó koncepciója már kész, de a gyakorlati megvalósításra még várni kell. A teljesen környezetbarát mobilitás elérése a cél, azaz "Total Zero Emission" - mondta a Népszabadságnak a TZ-ELMA Első Magyar Elektromosautó- és Járműgyártó Zrt. kommunikációs vezetője. Bednár András arról is beszámolt, hogy a cég megkezdte a benzinüzemű személykocsikból átépített elektromos autók gyártását. A próbamodell egy Suzuki Swift.

Az elmúlt években kidolgozták a környezetbarát, és kizárólag napenergiát alkalmazó töltőállomás-hálózat koncepcióját is. A "solar car port"-rendszerben feltölthető gépkocsik típustól és akkumulátortól függően 80-200 kilométer megtételére is képesek egyetlen feltöltéssel.

A cég hosszú távú tervei között szerepel a napenergiával való egyperces töltés megvalósítása, amelyet szabadalmaztatni kívánunk. A projekt fejlesztésére a befektető-társaság és a fejlesztők eddig mintegy 150 millió forintot fordítottak, amelyhez semmilyen támogatást nem kaptak.

A cég vezetője szerit az ELMA autó ára rendkívül versenyképes, hiszen 2 millió forintos ártól már elérhető. Ez a villamosítás költsége, tehát rendelkezni kell egy átalakítandó autóval. Lehet az használt vagy új, az ára a vevőtől függ. Egy Swift esetében 2,4 millió forintos alapárat és 2 millió forintos villamosítási költséget jelent, ami összesen 4,4 millió forint.

Az első TZ-ELMA autó egy használt Suzuki Swift, melynek háromfázisú aszinkron motorját 25 darab lítium-vas-foszfát cellából álló 82 voltos, 200 amperórás, 16,4 kilowattos energiatartalmú akkumulátor hajtja, ennek élettartama 1500 ciklus 80 %-os merítéseknél, 3000 ciklus 70 %-os merítésnél. A gyártó tájékoztatása szerint 6-8 órányi töltéssel 110 kilométeres útra képes, ez persze függ a használat módjától és a forgalmi viszonyoktól. Az egy kilométerre eső üzemanyagköltség 6 Ft, ami éjszakai tarifával akár 4 Ft alá csökkenthető.

Címkék:
gyorstöltő,