Energiacímke a használt autókon: kikre vonatkozik?

Pénzcentrum2009. november 3. 12:02

A háztartási gépekről már jól ismert színkódos energiacímke használt autókon történő alkalmazása mellett döntöttek Nagy-Britanniában. Az energiaosztály alapján a vevőjelölt megtudhatja az autó legfontosabb paramétereit, megismerheti a fogyasztási adatokat, a károsanyag-kibocsátási mutatókat, valamint az autó tulajdonjogával járó adófizetési kötelezettségeket.

A címke bevezetése jelentősen megkönnyítette a fogyasztói döntéseket, amikor hűtőszekrényt vagy klíma berendezést vásárolt valaki. Ezt az előnyt kihasználva egy önkéntes kezdeményezésre a használt autókra is kiterjesztik a címke használatát a szigetországban.


A háztartási gépekről már jól ismert energiacímke a használt autókon is megjelenik Nagy-Britanniában

Az érdeklődők első pillantásra megismerhetik az autó fogyasztási adatait, ami azért is fontos, mert felmérések szerint a vásárlók 62 %-a takarékosabb autót keres, mint amilyennel korábban furikázott. A piac az üzemanyagárak emelkedésének következtében sokkal érzékenyebbé vált, nem mindegy, hogy mekkora költségekkel számolhat a tulajdonos.

Az új autóknál már 2005-től alkalmazott címkét első körben a két évnél idősebb, de 2001. március 1. után forgalomba helyezett autók esetében kell használni. Magánszemélyek közötti adásvétel esetében nem kötelező. A kormányzati támogatással kifejlesztett címke mellett tette le a voksát a gépjármű gyártók és a kereskedők tömörülése is, a címke bevezetéséről a közlekedési miniszter számolt be.

"Az autósok a magas költségek miatt a takarékosabb autókat keresik, a címke bevezetése megkönnyíti a vásárlók döntését. Az emberek a címkének köszönhetően olyan döntést hozhatnak, amely az egyén és a környezet számára egyaránt előnyös. Reményeim szerint a kezdeményezés hamar beválik, én személy szerint mindenki arra bíztatok, hogy ellenőrizze az energiacímkét vásárlás előtt" - mondta a brit közlekedési miniszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden KGFB hír egy csokorban!

Címkék: