Autósok, figyelem! - Íme az új rendszer 12 pontja

Portfolio2009. október 16. 12:07

Az év végi kampány fokozatos eltűnésén túl számos fontos változást hoz az életünkbe a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kfgb) szóló új törvény, mely 2010. január 1-jén lép hatályba, és felváltja az erről szóló rendeletet. Az alábbiakban 12 pontban összefoglaljuk, mire kell figyelniük mostantól az autósoknak.

A főbb változásokat Varga Csaba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója és Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkára ismertette egy mai sajtótájékoztatón.

1. Míg az idei, október 30-án induló "átkötési" időszakban a jelenlegi, vagyis a régi feltételek mellett (november 30-ig) mondhatók fel a biztosítási szerződések, és köthetők újak (december 31-ig) egy másik biztosítónál, addig a jövő évtől a szerződéskötés időpontja lesz a mérvadó, és az eddigi év végi átszerződést ennek éves évfordulója váltja fel, azaz aki például 2010. április 20-án köt új kgfb-t, az legközelebb 2011. április 20-án szerződhet át új biztosítóhoz. Továbbra is megmarad azonban az a szabály, hogy a biztosítók október 30-ig hirdetik meg a következő évre vonatkozó tarifákat, és mindig az a díjtarifa lesz érvényes az ügyfélre, amelyik a tartam kezdőnapján érvényben van. Az új tarifákról a szerződés lejárta előtt 50 nappal kell tájékoztatniuk a biztosítóknak ügyfeleiket, s az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal lehet majd felmondani a biztosítást. Tavaly ilyenkor 780 ezer kgfb-szerződést mondtak fel az ügyfelek, ez egyelőre nem fog csökkenni jelentősen, hisz a többség várhatóan 4-5 év múlva tér át a naptári helyett a szerződés évfordulójára.

2. Megmarad a régi bónusz-málusz rendszer azzal a különbséggel, hogy az üzemben tartó által tett nyilatkozat alapján is azonnal a kedvezőbb bónuszfokozatba lehet kerülni (bizalmi elv), melynek jogosságát várhatóan csak később ellenőrzi a biztosító. Lényeges változás még, hogy a díjfizetés mulasztása miatti szerződésmegszűnés nem jár bónuszvesztő hatással.

3. A gépjármű forgalomból való kivonása, vagy tulajdonjogi átruházás, üzembentartói változás esetén csak az okmányirodát kell majd értesíteni, a biztosító felé nem lesz bejelentési kötelezettség, a biztosító a változásról a kötvénynyilvántartásból fog értesülni. A biztosító a szerződés megszűnésének tényéről és a bónusz-málusz besorolásról a megszűnést követő 30 napon belül köteles tájékoztatni az üzembentartót, kivéve, ha a megszűnés oka a díj nemfizetése, ekkor ugyanis 15 nap a határidő.

4. Kiépül egy ún. központi kárnyilvántartási rendszer, amely a tényleges károkozásokat az eddiginél pontosabban tartja számon. Feladatait a biztosítók által üzemeltetett Információs Központ fogja ellátni, és ez adja majd át az adatokat a biztosítóknak és a MABISZ Kártalanítási Számlájának.

5. A kfgb szerződések esetében nem a tulajdonos, hanem az üzembentartó lesz a szerződő fél, kivéve, ha nincs üzembentartó. Újra kell viszont kötni a szerződést, ha az üzembentartó vagy a tulajdonos személye megváltozik.

6. A károkozó (biztosított) köteles 5 munkanapon belül bejelenteni a káreseményt, a károsultnak erre 30 munkanapon belül lesz lehetősége. A biztosítónak a kárrendezéshez szükséges dokumentumok benyújtásától számított 15 napon belül, dokumentumok hiányában 3 hónapon belül kell kártérítési javaslatot tennie, illetve a felelősség el nem ismerését megindokolnia. Ennek hiányában egyre növekvő késedelmi kamatot kell fizetnie.

7. A díj nemfizetése esetén a türelmi idő 60 nap lesz, vagyis eddig nem szűnik meg a kgfb szerződés. A díjhátralékos időszakra késedelmi kamatot számíthat fel a biztosító, ennek pontos mértéke azonban akár versenytényező is lehet a biztosítók között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

8. A díj nem fizetésének időszakára utólagosan várhatóan magas összegű fedezetlenségi díjat kell fizetni annál a biztosítónál, ahol a következő szerződéskötés megtörténik. Ezt a díjat a Kártalanítási Számla kezelője, a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Irodája minden év október 30-áig hirdeti meg.

9. Flotta ezentúl legalább 5 járműből állhat, és csak egyetlen üzemben tartója lehet, amely nem lehet magánszemély.

10. A biztosító személyi sérülésekre vonatkozó helytállási kötelezettsége egy kárnál legfeljebb 1.6 milliárd forintra növekszik. Ittas és jogosítvány nélkül vezető személlyel szemben maximum 1.5 millió forintos, a jármű elhanyagolt műszaki állapota miatt 750 ezer forintos követelés érvényesíthető.

11. Segédmotoros kerékpárok és quadok is kötelesek kfgb-t kötni.

12. Létrejön egy, a MABISZ által kezelt garanciaalap arra az esetre, ha a jövőben esetleg fizetésképtelenné válna egy-egy biztosító. A garanciaalapot a biztosítók töltik fel.

A PSZÁF az október 30-án meghirdetendő díjtarifákat azonnal ellenőrizni fogja, és sok más intézkedés mellett fogyasztóvédelmi kampányt indít (többek között a honlapján: www.pszaf.hu), hogy az ügyfelek megismerhessék az új kgfb törvényből fakadó változásokat.

Címkék: