Beindult az európai autópiac: meddig tart a lendület?

Pénzcentrum2009. október 15. 16:02

Szeptemberben 6,3 százalékkal nőt az új autók forgalma Európában, szemben az előző év hasonló időszakával. Az eladásokat főkén a roncsprémium intézménye dobta meg, elsősorban azokban az országokban, ahol hamarosan beszüntetik ezt az állami támogatási formát.

Összesen több mint 1,3 millió új autó került a 28 európai ország útjaira: a 25 EU tagállamban - kivéve Ciprust és Máltát - továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban. Ugyanakkor az első kilenc hónap összesített statisztikáit véve alapul, még mindig 6,6 százalékkal elmaradnak az autóeladások a tavalyihoz képest.

A szeptemberi fellendülést elsősorban azokon a piacokon tapasztalták, ahol az állami támogatás, a roncsprémium hamarosan megszűnik. Nagy-Britanniában például 11,4 százalékkal nőtt meg a forgalom, míg Németországban 21 százalékkal. 16 hónapnyi forgalomcsökkenés után pedig Spanyolországban is 18 százalékkal ugrottak meg az eladások, amit főként a májusban bevezetett 1500 - 2000 eurós roncsprémium eredményezett.

Persze a válság által súlyosabban érintett országokban továbbra is drasztikusan kevés autó kerül eladásra: a 300 ezer főt számláló Izlandon például összesen 95 kocsit regisztráltak szeptemberben.

Címkék: