10 százalékot is spórolhatsz az üzemanyagon: az EU elintézi?

Pénzcentrum2009. október 6. 15:02

A megfelelő autógumik használata nem csak üzemanyagszámlánkat, de személyes szén‑dioxid‑kibocsátásunkat is jelentősen csökkentheti. Az EP ipari szakbizottsága és a Tanács múlt csütörtökön megállapodásra jutott az új gumiabroncs‑címkézési rendszerről -adta hírül az Európai Parlament sajtószolgálata.

Ivo Belet belga néppárti képviselő - a parlamenti témafelelős- szerint a jobb minőségű gumik használata nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy elérjük a CO2 kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat. A közúti közlekedés felelős az európai CO2 kibocsátás 25% áért. Az autógumik fontos szerepet játszanak a CO2 kibocsátás csökkentésében, mivel ők felelősek a járművek teljes energiafelhasználásának mintegy 20-30% áért.

Ami a személygépkocsikat illeti, energiatakarékosabb autógumikkal az üzemanyagköltségek akár 10%-át is megspórolhatjuk.

Az új gumiabroncs‑címkézési rendszer egyszerű és világos, és nem okoz jelentős többletköltségeket az iparág számára. A képviselő bízik benne, hogy a minőségi gyártók minél hamarabb alkalmazzák majd a címkét, az ő esetükben ez egyelőre csak választható.

A használt gumik cseréje kedvező az Európában értékesített gumik 78%-a számára. Így - Ivo Belet szerint- mindannyiunknak megvan a lehetősége és felelőssége, hogy gazdaságos gumiabroncsot válasszon. Ezek jó a környezetnek és a pénztárcánknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A csütörtökön elfogadott kompromisszumos szöveget még formálisan jóvá kell hagynia a Tanácsnak, mielőtt az a teljes Ház elé kerül végső jóváhagyásra. A tervek szerint az új címkézési rendszer 2012 végéig lép hatályba.

Címkék: