Kátyúban az újautó eladások: Focusban maradt a Ford

Pénzcentrum2009. október 5. 08:32

Szeptemberben élénkültek az újautó eladások az előző hónaphoz képest, de a forgalomba helyezett 3 200 darab körüli gépkocsi 76 %-kal marad el a tavalyi eladásoktól - írja a Napi Gazdaság.

Ez a visszaesés az év második legnagyobb mínusza az augusztusi 78,4 %-os csökkenést követően, de a negyedéves mutató még mélyebb kátyúba került. Az első negyedéves 43 %-ot a második negyedév közel 60 %-os visszaesése követte, a harmadik negyedévben 76 %-os csökkenést mértek a piacon. Egy évvel ezelőtt 121 ezer újautó talált gazdára, idén mindössze 49 ezer járgány gurult ki a szalonokból.

Érdekességként megemlíthető, hogy a piac szokásos évközi szezonalitása a mélyrepülés közben is megmaradt.

A szeptemberi adatok alapján megőrizte piacvezető pozícióját a Suzuki, ám az éves összesítésben továbbra is a Ford áll a legjobban. Utóbbi márka eladásai a piaci átlagnál kisebb mértékben zuhantak, így képes volt a piaci részesedésének növelésére.

A piac legnépszerűbb modellje a Focus, ezek az alsó középkategóriás autók adták a közel 6,5 ezer darabos forgalom közel felét, míg a második legkelendőbbnek számító Fiesták a 16 %-át. A Suzuki modelljeire kiegyenlítettebb kereslet mutatkozik, ugyanis az SX4-esek, a Swiftek és a Splashek is az eladások nagyjából harmadát-harmadát jelentik.

Címkék: