Feltámadhat a magyar buszgyártás

Pénzcentrum2009. szeptember 25. 08:47

Újjáéledhet a magyar buszgyártás. A kiöregedett, közel 9000 darabos hazai buszállományt a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt ugyanis alaposan meg kell fiatalítani -írja a Napi Gazdaság.

A hazai buszok felújításának és cseréjének előkészítése már elkezdődött. A cserére és felújításra egy sor hazai cég pályázhat - feltéve, ha összefognak, s így nagyobb eséllyel tudnak versenyre kelni a külföldi cégekkel.

Fórián István személyében egy miniszterelnöki megbízott koordinálja azt a munkát, amely az állomány megújítását készíti elő. Fórián István a Napi kérdésére elmondta, már látni biztató jeleket.

A néhány évtizede még jelentős méretű hazai buszgyártás szakmai és fejlesztési bázisa még mindig adott, sőt a felújításhoz és cseréhez több kisebb méretű gyár rendelkezik kapacitással. Számításai szerint a hazai cégek - Kravtex, NABI, Csabametál, Alfa - évi 1000-1500 busz gyártására képesek, ami azt jelenti, hogy ennek teljes kihasználása esetén akár rövid időn belül le lehetne cserélni az átlagosan 16 éves budapesti és 10 éves vidéki buszokat.

Címkék: