Vasút: 50 fős forgalom alatt megszüntetnék az állomásokat

Pénzcentrum2009. augusztus 31. 08:32

A menetrendi koncepció életbelépésével biztosan szűnnek meg vasútvonalak jövőre. A karcsúsítás célja, hogy hatékonyabb rendszer működjön, ennek jegyében pedig a vasút prioritása csak az országos hálózatban marad meg - írja a Napi Gazdaság.

A menetrendi koncepció szerint a legfontosabb stratégia, hogy az országos és regionális menetrend 2010-től különváljon. Az országos hálózatban ennek alapján jelentősebb változás nem várható, azt továbbra is központilag rendeli meg a közlekedési tárca.

A regionális közlekedésben számítani kell arra, hogy több helyen buszjáratok váltják fel a vonatot. A koncepció kimondja: a vasútnak a minőségi távolsági és elővárosi közlekedésben van kiemelt elsőbbségi szerepe. Ezt leszámítva azonban az a cél, hogy adott vonalon olyan személyszállítás működjön, ami hatékonyabb - márpedig ez a vasútról nem mondható el.

A kisebb vonalakon ezért csak adott időszakban közlekedne csak a vonat, más időszakokban a busz venné át a szerepét. Ennek normális működtetéséhez azonban az is kellene, hogy a kétféle jármű bérleteit, jegyeit kölcsönösen elfogadják a szolgáltatók.

Várhatóan több állomás is megszűnik, pontosabban megállóvá alakul, épület és kiszolgáló személyzet nélkül. A megállók kialakítását, megtartását 50 fős forgalom alatt célszerű megfontolni.

Címkék: