Profitgyilkos Toyota Prius: "inkább a Corollát vinnék"

Pénzcentrum2009. július 6. 12:02

Ismét a hibridek uralják az eladási listákat Japánban, júniusban kiemelkedően teljesített a Toyota Prius, de nem panaszkodhatott a Honda sem az Insight eladásokra. Elemzők szerint a környezetbarát autók vásárlását ösztönző eszközök jó hatással vannak az értékesítésre, ugyanakkor aggodalomra adhat okot, hogy kevésbé fogynak a nyereségesebb modellek.

Júniusban tovább folytatódott a hibrid dominancia Japánban. Az új generációs Priusból 22 292 darab talált gazdára az elmúlt hónapban, ami az eladási listák élére repítette a modellt. A legnagyobb riválisnak tartott Honda Insight - amely első hibridként volt korábban listavezető - ezúttal a negyedik helyen végzett.

Az áprilisban bevezetett környezetbarát autókra vonatkozó vásárlás ösztönző csomag megtette hatását, a június volt a harmadik hónap zsinórban, hogy egy hibrid modell végzett az élen.

Néhány elemző ugyanakkor arra figyelmeztette a gyártókat, hogy a jelentős forgalom ellenére csökkenhet a cégek profitja, mivel a nagyobb nyereségtartalommal rendelkező benzines- és dízel modellek (pl.: Corolla) kevésbé fogynak.

A legjobb tízben hat Toyota-, három Honda- és egy Nissan modell végzett, a fent említett Corolla eladási mutatói megfeleződtek.

Címkék: