Cadillac: véget ért egy éra

Pénzcentrum2009. június 25. 17:22

A modern detroiti autógyártás egyik legfényesebb csillaga, a Cadillac nevét Antoine Laumet de La Mothe-ról, Cadillac grófjáról kapta, aki 1701-ben saját pénzből megalapította Fort Pontchartrain du Détroit erődjét.

Háromszáznyolc évvel később kihunyt a csillag, bezárják ugyanis Detroit utolsó belvárosi Cadillac-kereskedését is. A Dalgleish Cadillac 1954 óta árusította a General Motors luxusmárkájának gépjárműveit, 2010 szeptemberétől azonban kénytelen lesz lehúzni a rolót, mivel ez is benne van a csődbement autógyártóval kötött újrastrukturálási megállapodásban - írta a Reuters.

A tulajdonos, a 80 éves Doug Dalgleish ledöbbent és fel is háborodott: - Még csak ahhoz sem vették a bátorságot, hogy valaki aláírja a döntésről szóló határozatot.

A kereskedés amúgy a Cadillac egyik ékköve volt. 1954-ben alapította Doug édesapja, Charles Dalgleish, aki Kanadában született skót bevándorlók gyermekeként. Az üzlethelyiség ugyanis 1964-ben alig néhány utcasaroknyira költözött a GM vezérigazgatóságától, mindössze kőhajításnyira attól a helytől, ahol az első Cadillac épült 1902-ben. A család és néhány elkötelezett törzsvásárló nem akarja feladni a harcot - mint mondták addig harcolnak a patinás üzletért, ameddig csak lehetséges.

Címkék: