Áttetsző elektromos kisautó a Volkswagentől - képek

Pénzcentrum2009. május 14. 11:02

A német gyárban leporolták a 2007-ben bemutatott elektromos meghajtású Volkswagen tanulmányautó terveit és a legújabb technológiai vívmányokkal kiegészítve egy új modell megvalósítása mellett döntöttek.

Az up! keresztnévre hallgató elektromos kisautó fejlesztése megkezdődött, de a gyártó szerint a sorozatgyártásra és az értékesítés megkezdésére leghamarabb 2013-ban kerülhet sor. Az up! sorozat hagyományos benzin, dízel, valamint hibrid meghajtású modelljeinek megvalósításán jelenleg is dolgoznak, a többféle kivitelben készülő autók 2011-ben debütálhatnak.

Szakértők szerint a német gyártó lemaradásban van a japán versenytársakhoz képest, mivel például a Mitsubishi elektromos meghajtású MiEV modellje akár két évvel korábban is megérkezhet. Ezt a lépéshátrányt vagy kedvezőbb árakkal, vagy magasabb műszaki színvonallal lehet kompenzálni.

A 2007-es tanulmányautó hibrid motorral volt felszerelve, de csupán az elektromos meghajtást használva 60 lóerős teljesítményre és 100 kilométeres hatótávolságra volt képes. Az utóbbi tekintetében még van tere a fejlesztéseknek, mivel a kis hatótávolság csak városi közlekedésre tenné alkalmassá a járművet.

A sorozatgyártásra azután kerülhet sor, hogy a gyártó hatékony megoldást talál erre a problémára. Az up! nem csak elektromos motorral, hanem hibrid változatban is elérhető lesz, a normál kivitelen túl a tervek szerint többfunkciós változat, de még sportos kabrió is készül majd. A gyártó a következő évtized közepére évi félmillió elektromos kisautó eladását prognosztizálja.

Címkék: