Már semmi nem mentheti meg az autóóriást a csődtől

Pénzcentrum2009. április 24. 15:03

Szinte már biztosra vehető, hogy az amerikai autógyártó óriás jövő héten csődvédelmet kér. A hitelezőkkel továbbra is folynak a tárgyalások, hogy mit látnak majd közel 7 milliárd dolláros követelésükből, amennyiben az olasz Fiattal valóban fúzióra lép a cég.

A Wall Street Journal ma megjelent cikkében, közvetlen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy amennyiben a cég akkor is csődvédelmet kér, ha a hitelezőkkel megállapodásra is jutnak, hiszen így az eljárás alatt a működési költségeit az állam fedezné, ami jelentősen megkönnyítené a Fiattal történő fúziót, átszervezést is.

Eközben a United Auto Workers autóipari szakszervezet is tulajdoni részesedést akar szerezni az újjászervezett cégben a Fiat 20 százaléka, a hitelezők, valamint az állam mellett, ezzel is biztosítva, hogy a tagok nyugdíja és egészségügyi juttatásai ne forogjanak veszélyben. Arról elvileg már megállapodás született a pénzügyminisztérium, a Chrysler és a szakszervezet között, hogy amint ismét nyereségessé válik a cég, rendezni fogja ezen tartozásait.

A csődkérelem vízválasztó lehet a detroiti hármas életében, és lehet, hogy a GM is hasonló lépésre szánja el magát még idén májusban - szakértők szerint. Eközben szóba került az is, hogy a Fiat a GM tulajdonában lévő Opelben is részesedést szerez. Ezen három cég összefonódása jelentős méretgazdaságossági előnyökkel járhatna.

Ennek ellenére korábban rendre elvetették a GM-Chrysler összefonódás lehetőségét kormányzati körökben, mondván, hogy két hasonló problémákkal küzdő cég összeolvadása kevés előnnyel járhat. Helyette mindkét cég több milliárd dollárnyi mentőcsomagban részesült.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Fiat náluk ugyan jobb helyzetben van, azonban őt is erősen megrázta a válság, az idei első negyedévet 410 millió eurós veszteséggel zárta az olasz cég, ami még az elemzői várakozásokat is jelentősen alulteljesítette. Ennek ellenére a két amerikai cég felvásárlásával a termelőkapacitását évi 2,2 millióról 5,5-6 millióra tudná növelni, és erős amerikai piaci jelenlétre tenne szert.

Címkék: