Ajándék autó a friss jogsihoz: gáláns, de veszélyes húzás!

Pénzcentrum2009. március 27. 11:00

A Which? felmérése szerint Nagy-Britanniában minden harmadik friss jogosítvánnyal rendelkező autós ajándékba kapja az első kocsiját. A fiatalok sokkal korábban tesznek szert az első autójukra, mint az előző generációk és sokkal modernebb és megbízhatóbb járgányokat vezethetnek, mint annak idején a szüleik.

A technika fejlődésével arányosan az autósok elvárásai is emelkedtek, a fiatalok többsége nem éri be akármilyen járgánnyal. A felmérésben részt vett kétezer friss jogosítvánnyal rendelkező autós többsége Ford Fiestát, Opel Corsát vagy Renault Cliót vezet, de minden tizedik válaszadó már kezdésnek egy középkategóriás autót hajt.

Míg a felmérés szerint a 19 év alatti jogosítvánnyal rendelkező fiatalok kétharmada rendelkezik saját autóval a szigetországban, addig a szüleik jó, ha 25 évesen beülhettek egy ócskavasba. A minőségi követelmények emelkedésének és a biztonsági felszerelések fejlődésének köszönhetően a mai fiatal autósokra sokkal kevesebb veszély leselkedik, mint a korábbi generációkra.

A vásárlók átlagosan 2 470 fontot (800 ezer forintot) költenek az első autójukra, amiből a jelenlegi használtautó árak mellett egész jó kis kocsit lehet venni. Biztosítási szempontból szerencsés, hogy a fiatalok modern és megbízható autókat vezethetnek, de a kötelező felelősség-biztosítás megkötése során érdemes több elmélyülni az ajánlatok között, mert azzal is sokat lehet spórolni.

Címkék: