Összeomlás szélén a General Motors: mi lesz Szentgotthárddal?

Pénzcentrum2009. március 4. 13:30

A GM európai leányvállalatai március végére teljesen fizetésképtelenné válhatnak, három gyár bezárhat, és akár 300 ezer állás is veszélybe kerülhet.

Fritz Henderson, a detroiti székhelyű autóipari világvállalat ügyvezető igazgatója szerint a General Motors leányvállalatait rendkívüli méretű likviditási válság fenyegeti a második negyedév elején, ha az európai kormányoktól nem kapnak sürgősségi segélyeket.

A kormányoktól 3,3 milliárd eurós gyorssegélyre számítanak, hogy stabilizálni tudják a GM-családba tartozó Opel és a Vauxhall anyagi helyzetét. Ha ez nem sikerül, a gyárak bezárása olyan lavinát indíthat el, ami akár 300 ezer dolgozó munkahelyének megszűnésével is járhat.


A Genfi Autószalonon nyilatkozó ügyvezető szerint az Opel és a Vauxhall financiális problémáira az jelenthet megoldást, ha elérhetővé teszik őket új befektetők számára. Ugyanakkor a dolgozóktól azt kérte, együtt vállaljanak áldozatot a cég jövője, és munkahelyük megtartása érdekében.

Ebben a cég vezetői is élen járnak: Carl-Peter Forster vezérigazgató például fapados repülőjárattal érkezett Genfbe, hogy a német pénzügyminiszterrel tárgyaljon a helyzet megoldásáról. A GM Németország mellett a brit, spanyol, lengyel és más kormányokkal is egyeztetett a gyorssegélyekről.

Spanyolországban Aragónia tartományi kabinetje 200 millió euróval segíti a katasztrofális pénzügyi helyzetben lévő autóóriásnak. A németek viszont a segítség feltételéül szabták, hogy a világ második legnagyobb autógyártója vállaljon garanciát arra, hogy a segélyből egyetlen cent sem jut tovább Detroitba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A cég rendkívül súlyos helyzete miatt veszély fenyegeti a magyarországi Opel- gyárat is. A szentgotthárdi üzemben összesen 640-en dolgoznak. Ha a likviditási összeomlás valóban bekövetkezik, valószínűleg ez a gyár sem úszhatja meg leépítések nélkül.

Néhány napja azonban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Németországban a bochumi és az eisenachi üzemeket fenyegeti a bezárás veszélye, valamint a hollandiai Opel és a svédországi Saab-gyár zárhatja be a kapuit.

Címkék:
genfi autószalon,