Ellenőrizd a gyerekülést: a csemetéd biztonságánál nincs fontosabb!

Pénzcentrum2009. február 17. 11:00

Felmérések szerint az autósok alig harmada rögzíti az előírásoknak megfelelően a biztonsági gyereküléseket, 83 %-uk pedig nincs is tisztában a gyerekülésekre vonatkozó szabályokkal. A szakértők a szülők felelősségére hívják fel a figyelmet, hiszen mi lehetne fontosabb, mint a gyermekünk, vagy az unokánk biztonsága!

Figyelmeztetni kell a szülőket, hogy gyakrabban ellenőrizzék a biztonsági gyereküléseket. Aggodalomra adhat okot, hogy az autósok kétharmada nem képes rendesen rögzíteni a gyerekülést, ráadásul a többségük nincs is tisztában az érvényben lévő szabályokkal.

A KRESZ előírja, hogy 12 éves kor és 150 centiméteres testmagasság alatt a gyermekek a testsúlyukhoz igazodó, rögzített gyermekbiztonsági rendszerben (gyerekülésben, vagy ülésmagasítóval) utazhatnak. Az uniós előírásokhoz alkalmazkodva hazánk jogalkotói is átvették a vonatkozó rendelkezéseket.

Az elmúlt egy évtizedben rengeteget fordítottak a gyerekülések fejlesztésére, ennek ellenére a legdrágább és a legolcsóbb - de még engedélyezett - gyerekülés között óriási eltérések mutatkoznak a biztonsági tesztek során. A fejlődés ellenére még mindig vannak alacsonyabb minőségű termékek a piacon, a szülők ezen a terméken nem spórolhatnak.

Tegnap sajnos egy súlyos baleset történt Hódmezővásárhely közelében, amiben hárman megsérültek. A gyermek az első ülésen ült gyerekülésben és véletlenül kikapcsolta a biztonsági övét. Az édesanyja megpróbálta visszakapcsolni, de eközben az útpadkára sodródott, majd visszarántotta a kormányt és áttért a szembejövő sávba. Az ott érkező terepjáróval elkerülhetetlenné vált a frontális ütközés, amiben mindkét vezető súlyos sérüléseket szenvedett, a kislányt pedig újra kellett éleszteni.

Címkék:
frontális ütközés, testmagasság,