Ezerszámra hagyják magukra a hitellel megterhelt autókat!

Pénzcentrum2009. február 6. 13:00

Hosszú tömött sorokban állnak a hitellel megterhelt gépjárművek a Dubai reptér parkolójában, külföldi tulajdonosuk inkább hazaszökött, mint hogy szembesülnie kelljen a fizetésképtelenséggel.

A Dubaiban szerencsét próbáló szegény külföldi munkások szemében egyfajta státusz-szimbólumnak számított a nagy autó, lehetőleg akkora, amekkorát az otthoni fizetésükből sosem állt volna módjukban megvásárolni.

Most, hogy a munkalehetőségek száma a tavalyi töredékére csökkent, egyre többen válnak munkanélkülivé és kezdik megfizethetetlennek találni az autójuk törlesztőrészletét. Dubaiban viszont akár börtönbüntetéssel is jutalmazhatják, ha valaki adós marad a bankjának, úgyhogy a legtöbben visszamenekültek anyaföldjükre, maguk után hagyva az autójukat a dubai reptéren. (A brit és emirátusbeli bankoknak például nincs közös kapcsolata, így az ottani állampolgároknak nem kell félniük a kiadatástól.)

Ennek köszönhetően a rendőrség az utóbbi hónapokban több mint 3 000 elhagyatott autót talált a repülőtéri parkolóban, a legtöbb tárva-nyitva, kulcs az indítóban. Egyes autók kesztyűtartójában a felső limitig kihasznált hitelkártyákat találtak, más bűnbánóbb tulajdonosok bocsánatkérő levelet tűztek az ablaktörlő alá.

A reptéri események jól jelképezik a dubai lufi kipukkanását. Öt évvel ezelőtt robbant az építőipari bomba, a GDP évente kétszámjegyű bővülést produkált, az országba pedig a világ minden tájáról özönlöttek azok, akik ki akarták használni az Egyesült Arab Emírségek fényűzését és remek üzleti lehetőségeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csakhogy hirtelen mindennek vége szakadt. Az építkezések leálltak, a turizmus látványosan lelassult és munkavállalók ezrei kerültek utcára. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre egyelőre, a reptérek veszteglő autók számából jól látszik: Dubai kezd kiürülni.

Címkék: