Rájuk vadásznak most a netes csalók: ne dőlj be ennek ósdi trükknek, erre hajtanak

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 15:32

Az elmúlt egy évben a magyar közösségi média felhasználók fele találkozott olyan üzenettel, amelyben hamis e-mailekkel próbáltak személyes adatokat kicsalni. A kiberbűnözők SMS és azonnali üzenetküldés segítségével is megpróbálnak bizalmas információkhoz jutni. Sajnos sok hazai internetező megkönnyíti a hackerek dolgát. A Sophos regionális felmérése szerint viszont jó hír, hogy a magyarok csupán 11 százaléka továbbítja WhatsAppon vagy Messengeren keresztül a bejelentkezési jelszavakat és fontos dokumentumokat.

E-mail, SMS, telefon - a hackerek minden oldalról támadnak

Az adathalászat olyan manipuláció, amelynek során a támadó más személyeknek vagy intézményeknek kiadva magát hamis üzenetet küld, hogy érzékeny adatokat csaljon ki. A hackerek általában olyan jelszavakat és bejelentkezési adatokat vesznek célba, amelyeket az áldozatok a fiókjaikhoz és rendszereikhez, többek között az online banki szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez használnak. 

A Sophos megbízásából készült felmérés szerint a közösségi média felhasználók 47%-a kapott veszélyes e-maileket kiberbűnözőktől az elmúlt évben. A válaszadók 42%-a megerősítette, hogy az elmúlt évben kapott sms-t csalóktól. Átlagosan minden harmadik válaszadó kapott gyanús telefonhívást (36%) vagy azonnali üzenetküldő üzenetet (32%), amelyet adathalászati céllal küldtek.

Lakóhelytől, iskolai végzettségtől vagy jövedelemtől függetlenül minden közösségi médiafelhasználó a kiberbűnözők célpontja. A leggyakoribb (45%) kapcsolatot az adathalászattal e-mail, SMS és telefonhívás formájában a 25 és 34 év közöttiek jelentették be, a legkevésbé gyakori (30%) pedig a legidősebb, 55 és 65 év közötti válaszadók.

Mindig azt tanácsoljuk az embereknek, hogy ne nyissák meg az ismeretlenektől e-mailben küldött linkeket vagy mellékleteket. Másokat azonban általában nem figyelmeztetünk arra, hogy gyanakodjanak telefonhívásokra is. Ha nem ismeri a telefon másik végén lévő személyt, legyen különösen óvatos a hívás során. A bizalmatlanság jó védelmi intézkedés ilyen helyzetekben

- mondja Andrew Brandt, a SophosLabs vezető kutatója.

Csehországból és Lengyelországból származó eredmények

A helyzet némileg eltérő a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban, ahol a Sophos azonos felmérést végzett. A cseh válaszadók jóval nagyobb valószínűséggel szembesültek hamisított e-mailekkel (62%), ami arra utalhat, hogy még mindig ez a leghatékonyabb adathalász módszer. A gyanús azonnali üzenetek és SMS-ek esetében 42%, illetve 36% volt az arány. A legkevesebben, a megkérdezettek mindössze 22%-a találkozott már vishinggel, azaz telefonhívás formájában történő adathalászattal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lengyel válaszadók közül minden második talált adatszerzés céljából küldött e-mailt a postaládájában. Közel 40% ismerte el, hogy kapott már hamis sms-t, és a válaszadók 29%-a beszélt már telefonon egy magát másnak kiadó csalóval. Csak minden ötödik lengyel válaszadó tapasztalt már adathalászatot Messengeren vagy WhatsAppon keresztül.

Kényelem vs. biztonság: melyik a fontosabb?

A lengyel, cseh és magyar válaszadókat arról is megkérdezték, hogy küldtek-e már valaha dokumentumokat és bejelentkezési adatokat szkennelve népszerű azonnali üzenetküldőkön keresztül. Kiderült, hogy a magyarok csupán 11 százaléka továbbít bizalmas információkat ilyen módon. Ezt leggyakrabban a 18-24 éves korosztályba tartozó válaszadók (27%) és a felsőfokú végzettségűek (22%) teszik. A cseh válaszadók körében ez az arány 30%, a lengyeleknél pedig 27%.

A magyar válaszadók 87%-a (valamint a csehországiak 70%-a és a lengyelek 62%-a) nyilatkozott úgy, hogy nem használ olyan alkalmazásokat, mint a Messenger vagy a WhatsApp, hogy magánjellegű adatokat küldjön. A hazai közösségi média felhasználók 17%-a azonban elismeri, hogy bizalmas információkat kapnak barátaiktól és családtagjaiktól azonnali üzenetküldéssel (Lengyelországban 15%, Csehországban 18%). 

Címkék:
csalás, hamis, hacker, telefon, veszély, sms, csalók, adathalász, adatok, adathalászat, telefonos csalók,