Ez jön a bankkártya után: Magyarországon is mindenki így fog fizetni?

Pénzcentrum2014. május 15. 11:32

Izgalmas fejlődés előtt áll a mobilfizetés Magyarországon. A fejlesztések lényege, hogy a bankkártyát a telefonba építik (természetesen nem fizikailag, hanem virtuálisan), és így a mobilunkon keresztül, egyszerűen, gyorsan, és újfajta formában fogunk fizetni. Az alkalmazások fejlesztői a rendszerek biztonságára is nagy hangsúlyt fektetnek.

Nincs könnyű dolguk azoknak a bankoknak, fejlesztőknek, mobilszolgáltatóknak, akik Magyarországon a  akik a mobilfizetés bevezetésén dolgoznak. Az újfajta technológiák elterjedésének talán legfontosabb akadálya, hogy alacsony az elektronikus fizetések aránya hazánkban. Azaz eleve nehéz dolguk van azoknak, akik ilyen megoldásokat fejlesztenek, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy nem szeretjük az elektronikus fizetési módokat - tehát például meglehetősen ritkán vesszük elő a bankkártyánkat akkor, amikor a boltban fizetünk.

A fejlesztők mégis optimisták, leginkább abban bíznak, hogy az elfogadóhelyek számának növekedése és az élményszerű használat mellett a különféle akciók, kedvezmények, kuponok, hűségpontok irányíthatják az ügyfeleket a mobilfizetés felé - hangzott el egy csütörtöki mobilfizetés-workshopon.

Több technológia is fut

Azért, hogy mind a fizikai, mind az online környezetben könnyebben vásárolhassunk, az okostelefonokra le lehet tölteni különböző szolgáltatók által fejlesztett "mobiltárcákat", amelyek biztonságosan tárolják és kezelik a fizetéshez szükséges banki adatainkat.

Persze nem könnyű meghatározni, mit is értünk mobilfizetésen. Mobilfizetésnek nevezzük azt, ha interneten keresztül vásárolunk, és egy alkalmazással fizetünk, de azt is, ha a boltban a PayPass-os kártyánk helyett a telefonunkat érintjük oda a pénztár termináljához. Szetnics László, a MasterCard üzletfejlesztési vezetője szerint a két fajta szolgáltatás a jövőben egyesülhet majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fejlődéshez egyrészt fontos az, hogy - a becslések szerint - hamarosan 1,5-2 millió NFC-képes (azaz egyérintéses fizetést lehetővé tevő) mobiltelefon lesz Magyarországon (jelenleg szinte csak az Apple telefonjai nem teszik lehetővé ennek a technológiának a használatát). Egyérintéses fizetéssel jelenleg 30 ezer terminálnál fizethetünk, de a terminálok száma nagyon gyorsan növekszik, pár éven belül 120 ezer ilyen eszköz lesz a boltokban, éttermekben. Hamarosan például a budapesti tömegközlekedésben is változást hoz a technológia: olyan jegyeket használhatunk majd, amik NFC-vel vannak felszerelve, így egyszerűbb lesz a jegyek kezelése.

Természetesen a másik technológia, a "távoli elérés" is látványosan fejlődik: a MasterCard úgy látja, hogy minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb lehet az internetes vásárlás folyamata, a MasterPass online kereskedelmi platformon keresztül (ilyen alkalmazás például az OTP nemrégi indatott OTPay alkalmazása).

Címkék:
mastercard, tech, mobilbank, mobilfizetés,